Index Vakbarát Hírportál

A póker királyai beleszerettek Budapestbe

2014. augusztus 2., szombat 09:39

Sokan álmodoznak profi pókerkarrierről, aminek egyik legfőbb oka, hogy hatalmas pénzek mozognak a játékban. Csak kevesen jutnak el a legmagasabb tétekig, nem mindenki válik dollármilliomossá. Ám a pókerben egy középszerű játékos is nyugat-­európai szintű keresetet hozhat össze, ami lehetőséget ad, hogy szabadon beutazza a világot.

Egy pókeresnek nincs főnöke, nincs munkahely, ahová be kell járni, nincsenek határidők. Úgy osztja be az idejét, ahogy akarja, nincs másra szüksége, csak egy számítógépre vagy laptopra és internetre. És mivel egy pókeres bárhonnan végezheti a munkáját, sokan világutazóvá válnak.

A magyar pókeresek közül is sokan költöztek például Thaiföldre és Máltára, a nemzetközi pókeresek körében pedig éppen Magyarország az egyik legkedveltebb célpont, a kártya legnagyobb sztárjai is nálunk költik nyereményeiket. Minden játékos abban az országban adózik, azon ország szabályai alapján, ahová be van jelentve. És mivel többségük nem tölt itt fél évnél többet, anyaországuk szabályai vonatkoznak rájuk.

Az amerikai Daniel "jungleman12" Cates kényszerűségből vágott neki a világnak ­, mivel az Egyesült Államokban tiltott az online póker néhány, nemrégiben legalizált, szegregált piacot leszámítva. Cates a világ egyik legjobb heads­up-játékosa, közel 10 millió dolláros profitot épített online játékokban, de élőversenyeken is összekártyázott 3,2 millió dollárt.

Magyarországot 2012-­ben fedezte fel magának, azóta minden évben eltölt itt néhány hónapot. „Budapest az egyik kedvenc európai városom, voltam már itt többször, tényleg nagyon szép. Viszonylag olcsó is. Ismerek néhány embert, sok a szórakozási lehetőség és persze a csajok is nagyon szépek. Nem nagyon van mit nem szeretni. Nagyon tetszik a Duna­part. Voltam pár romkocsmában, szeretek néha odajárni, bár nem vagyok valami nagy bulizós" ­ - nyilatkozta a Póker Akadémiának.

Az online verseny­világranglista 3. helyezettje, az angol Patrick "pleno1" Leonard már nem csak rövidebb időszakokat tölt nálunk, hanem Budapesten él. „Véleményem szerint nincs jobb hely egy pókeres számára Magyarországnál. Először is van itt egy nagyon erős játékosokat felvonultató pókerközösség. Mindenki segíti a másikat, nincs rinyálás, mindenki barátként tekint a másikra. A közösség tagjai túlnyomórészt más játéktípusokban pókereznek, nincs rossz értelemben vett rivalizálás. Gondoskodunk arról, hogy színes szociális életet éljünk, sok közös programot szervezünk, sokat sportolunk együtt, illetve van egy megállapodásunk: ha nyersz 25 ezer dollárt, meg kell hívnod a társaságot egy keddi vacsorára. Olyan játékosok tartoznak a csapatba, mint Jonathan Karamalikis, birs320, twirlpro, Adam Picken és még jó néhány talán kevésbé ismert, de
nagyon jó játékos. Mindig van köztünk valaki, akivel épp fut a szekér, és mindannyian őszintén örülünk a másik sikerének."

„Budapest pedig csodálatos város. A nyári időjárás egészen fantasztikus. Minden van, mindent elérsz egy pillanat alatt, ráadásul vonattal két óra Bécs, repülővel egy óra Prága, de még Anglia sincs olyan messze, hogy problémát okozzon. Úgy gondoltuk a barátnőmmel, megnézzük, mi van itt, és kijelenthetem, nem tervezünk továbbállni a közeljövőben" ­ - méltatta a várost Leonard az egyik vezető brit pókermagazinnak.

Az említett ausztrál pókeres, Karamalikis versenyspecialista, online 5,2 millió, élőben 2,3 millió dollárt nyert. Akárcsak Leonard, a Facebookon budapesti lakosként tünteti fel magát, és gyakran posztol képeket helyi nevezetességekről, bulikról. Adam Picken ugyancsak sikeres angol pókerprofi. A fenti játékosokon kívül számos sikeres pókeres él itt, vagy látogat ide 1­2 hónapra.

Júniusban például Emil Patel is Budapestre érkezett. Az amerikai cash game játékos "whitelime" nicken ismert, már 2007­-ben high stakes asztalokon pókerezett. Ő volt az egyik szereplője az amerikai "2 Months 2 Million" pókeres reality show-nak, amelyben négy fiatal tehetség próbált kétmillió dollárt nyerni kamerák előtt mindössze két hónap alatt, miközben a dollármilliomos aranyifjak életét élik. Bár a céltól végül messze elmaradtak, 676 ezer dollárt így is sikerült összekártyázniuk.

Patel többek közt Leonard társaságában töltötte az időt Budapesten. A Szabadság téren is feltűntek, az amerikai futballválogatottnak szurkoltak Belgium ellen a világbajnoki nyolcaddöntőben.
Ma már a legtöbb nemzetközi pókerfórumon kiemelt utazási célpontként tüntetik fel Magyarországot. Szinte mindenhol kiemelik, milyen szép a főváros, mennyire olcsó az élet és milyen sok a szórakozási lehetőség.

Rovatok