Index Vakbarát Hírportál

A pókeresek tönkreverték a mesterséges intelligenciát

2015. május 13., szerda 08:42

Négy vezető pókerprofi könnyedén győzte le a Carnegie Mellon Egyetem által kifejlesztett Claudicót, a világ legjobb pókerbotját.

A kutatókat már régóta foglalkoztatja olyan szoftverek készítése, amelyek legyőzik szellemi játékokban a világ legjobbjait. Az első nagy győzelem a sakkasztalnál született, a Deep Blue 1997-­ben legyőzte a világbajnok Garri Kaszparovot.

A póker azonban lényegesen nagyobb kihívást jelent, mert míg a sakkban minden információ a játékosok rendelkezésre áll, a pókerben számos információ rejtett, például hogy milyen lapok vannak az ellenfeleknél.

Szintén nagy kihívás, hogy rendkívül sok lehetséges módja van annak, hogyan haladhat a leosztás. Még a kötöttebb limitjátékokban is rendkívül magas a lehetséges játékszituációk mennyisége és a lehetséges döntési pontok száma, ahhoz pedig, hogy a szoftver tökéletes döntéseket hozzon, minden lehetséges játékhelyzet minden lehetséges döntését ismernie kell.

„A No Limit-játék elképesztően összetett, több a lehetséges játékszituációk száma, mint ahány atom található az univerzumban. A gép algoritmusát pókerre használjuk, de bármilyen területen alkalmazható, amely hiányos információkra épül, legyen szó akár cyber­biztonságról, tárgyalásokról vagy gyógyszeriparról" ­ - mondta Tuomas Sandholm, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem professzora, a világ jelenlegi legjobb pókerbotjának, a Claudicónak a vezető fejlesztője.

Claudico az elmúlt hetekben négy pókerklasszissal mérkőzött meg, Doug Polk, Dong Kim, Bjorn Li és Jason Les játszott 80 ezer leosztásos No Limit Hold'em heads­up párbajt a géppel. A meccset a pittsburghi Rivers kaszinóban rendezték, a tét 100 ezer dollár volt, amit a Microsoft ajánlott fel.

A játék április 24­-én kezdődött, két héten át futott. Bár Claudico fejlesztői biztosak voltak a győzelemben,

a pókerprofik már az első naptól uralták a játékot, és végül lesöpörték a gépet.

Együttesen 732 713 dollárral verték, ­ ez nem valós dollárt jelent.

A legjobb eredményt Li érte el, több mint 500 ezres profittal győzött. Polk és Kim szintén pluszban zárt, míg Les vékony mínuszban. Polkék végül elosztották egymás között a 100 ezer dolláros nyereményt, írja a Póker Akadémia.

„Számos helyzetben jól játszott a bot, de voltak olyan megoldásai is, amiket nem értettem. Egy alkalommal például 19 ezer dollárt hívott egy 700 dolláros kasszára, ilyet egy profi játékos sosem csinálna" ­ - nyilatkozta Polk.

Sandholm hozzátette, a 80 ezer leosztásból értékes információkhoz jutottak, amik segíthetnek a mesterséges intelligencia továbbfejlesztésében. Polkék inkább annak örültek, hogy az ember továbbra is a gép felett áll intelligenciában.

Rovatok