Index Vakbarát Hírportál

Kramnyik életben maradt

2008. október 27., hétfő 19:34

Az orosz Vlagyimir Kramnyik megragadta az utolsó szalmaszálat, és a bonni sakkvilágvajnoki döntő tizedik meccsén legyőzte az indiai Anandot. A Nagykanizsára igazoló Anand ennek ellenére továbbra is favorit, mert a hátralévő két partiban fél pontra van szüksége a végső sikerhez. Jelenleg 6-4-re vezet, a vesztes és a győztes is 750 ezer eurót kap.

A tizenkét mérkőzéses sakkvilágbajnoki döntő tizedik partijában fél pont, vagyis egy döntetlen is elég lett volna az indiai Vishwanathan Anandnak, hogy a tavalyi, mexikói körmérkőzéses sorozat után párosmeccsen is a világ legjobbja legyen.

Az orosz Vlagyimir Kramnyik azonban nem adta meg magát, fogait összeszorítva küzdött, és három elveszített parti után legyőzte végre riválisát. Kramnyik d4-gyel kezdett, a nimzoindiai védelmet választotta, és olyan átütően játszott hétfő este Bonnban, mint ahogyan korábban ellenfele tette.

Zavarba hozta Anandot, szinte esélyt sem hagyott neki - az indiai súlyos időzavarba került -, és a huszonkilencedik lépésben, amikor a világos bástyája már a hetedik sorban volt, a vezérrel pedig a hatodikra lépett, Anand úgy vélte, nincs értelme a további védekezésnek, inkább a hátralévő két partiban igyekszik begyűjteni a végső győzelemhez szükséges fél pontot.

Kramnyik eddig hiába hozott újításokat, rendre rosszul jött ki belőle, ha kezdeményezett, akkor Anand nagy hidegvérrel bírta a küzdelmet, és mindig bevitte a győztes ütéseket. Anand sokkal jobban jött ki a bonyodalmakból, de most rosszul számolt.

Az oroszon már csak két győzelem segíthet, és akkor is csak a rájátszást vívhatja ki. Kedden szünnap lesz, utána, szerdán folytatják.

Rovatok