Index Vakbarát Hírportál

Kaszparov nem tudta eltiporni Karpovot

2009. szeptember 26., szombat 12:23

Összesítésben 9-3-ra verte Garri Kaszparov azt az Anatolij Karpovot, aki csak árnyéka volt önmagának, párosmeccsük nem idézte vissza a régi hangulatot, amikor öldöklő csatát vívott a két sakkozó. Nem volt színes összecsapás, a megnyitások ismétlődtek, nagy kérdés, lesz-e még igény arra, hogy november után újra játszanak, mert Kaszparov sokkal jobb.

Csütörtökön befejeződtek a spanyolországi Valenciában Garri Kaszparov és Anatolij Karpov villámpartijai, előbbi 6-2-re nyert. Meglepetés tehát továbbra sem történt, a rapid partikban kialakult 3-1-es különbséget megduplázta a két sakk nagymester, akik 25 évvel ezelőtti, öt és fél hónapig tartó, félbeszakadt világbajnoki döntőjükre emlékeztek. A mostani 9-3-as eredménnyel örökmérlegük 103,5-89,5-re módosult, természetesen Kaszparov vezet.

A két sakkzseni az említetten kívül még négyszer játszott egymással, valamennyi döntőt Kaszparov nyerte, ezúttal is az ő sikerét lehetett várni, részint mert 12 évvel fiatalabb, részint éppen egy Magnus Carlsennel közös edzőtáborból érkezett a találkozó helyszínére.

Kaszparov négy évvel ezelőtti visszavonulása után – a linaresi szupertornát nyerte utolsó fellépésén - nem játszott élesben, mégsem lehetett észlelni komolyan rajta a kihagyás jeleit, Karpovnál viszont félreérthetetlenül. Pedig ő gyakorta játszik, de egyre nívótlanabbul, illik rá, hogy kezd felejteni. Most például többször elfelejtette lenyomni a sakkórát, ezért is szenvedett méltatlan vereséget mindjárt az első partiban, 24 lépés után leesett a zászló az órán, és döntetlen körüli állást egycsapásra elbukott.

Kaszparov sem kápráztatta el rajongóit, amellett, hogy gyorsasága és frissessége vitán felül állt.

A másodikban húzta a rá legjellemzőbb lépést, amikor huszárt áldozott, és tökéletesen vitte végig a támadást, Karpovnak pedig csak a feladás maradt.

Két elveszített partijában figyelmetlen volt, így nagy terve nem jöhetett össze: nem sikerült nullára vernie Karpovot. (Két döntetlen is becsúszott a villámpartikban, a két remi foglalta keretbe zsinórban nyert öt partiját.)

„Nem volt színes a meccsük, többnyire ugyanazokat a megnyitási változatokat ismételték, a Grünfeldet illetve a Vezércselt. Egész biztosan nem erről álmodtak azok, akik nagy izgalommal várták az összecsapásukat. Azt gondolom, végleg el akarta tiporni Karpovot Kaszparov, mert még a múltból számtalan indulat és sértettség táplálkozott. Elég csak arra gondolni, hogy a sakkozás szovjet típusú mintapéldája Anatolij Karpov volt, míg az örmény származású Kaszparov dolgát az akkori sportvezetés lépten-nyomon akadályozta, de biztosan nem segítette elő. Legalábbis erre lehet következtetni a pár éve ismert nyilatkozatokból” – értékelt Kállai Gábor, korábbi kapitány.

Hozzátette, hiányzott az elegancia Kaszparovból, csak amiatt nem sikerült a megsemmisítő győzelem, mert önmaga alatt játszott az első villámpartiban. A rapid meccsen pedig a könnyű tisztjeit nem sikerült úgy kibogoznia és mozgósítania, ahogy az tőle elvárható lett volna.

Arra ugyanakkor kínosan ügyeltek, hogy mindig mosolyogjanak, szépeket nyilatkoztak egymásról, de köztudottan teljesen eltérő politikai beállítottságúak. Karpov nagyon szereti Vlagyimir Putyint és rendszerét, míg Kaszparov nagyon nem szereti, le is tartóztatták már, és ahányszor csak lehet, rendkívül élesen kritizálja a jelenlegi Oroszország vezetését.

„A produkciójuk ebben a formában aligha eladható. Még akkor sem, ha Kaszparov megjelenése bárhol a világban társadalmi esemény, fantasztikus és páratlan pályafutását mindenhol elismerik, tökéletesen beszél angolul, ritka szellemességgel fogalmaz, ezért is látta vendégül szinte valamennyi amerikai showműsor. Ő az egyik legkeresettebb ember a világban, rendkívül értékesek szakmai észrevételei a nagy tornákon, amelyeken felkérik a kommentálásra. Párizsban még biztosan játszanak november közepén, mert jótékonysági célra fordítják azt a bevételt. Utána viszont nagy kérdés, lesz-e igény és kereslet a meccsükre, hiszen nincs igazi izgalom benne. Most is csak önmaga gyengébb formája miatt nem sikerült nullára nyernie Kaszparovnak. Nem rutinból verte ellenfelét, hanem sajnos ennél is rosszabb a helyzet. Fillérre tükröződtek egyébként a világranglistán szerzett pontok a játékban, a 75-25 százalékos különbség is egyértelműen erre utal” – állapította meg a nagymester.

Mivel Kaszparov a csúcson hagyta abba, és nem játszott többet 2005 óta, neki 2812 maradt az Élő-pontszáma – ezzel Topalov mögött most a második lenne -, Karpov ugyanakkor tékozolja a pontjait, majdnem kétszázzal kevesebbje maradt, 2619-cel csak 146. a rangsorban, és hamarosan önmaga karikatúrájává válik.

Mivel a pénzdíjakat nem hozták nyilvánosságra, csak becsülni lehet, mekkora lehet a két sakkozó bevétele. Minimum százezer dollár lehet az a pénz, amiért Kaszparov hajlandó egyáltalán szóba állni valakivel.

Gyanítható, ezúttal több százezerről van szó, és nyilván abban reménykednek, valamennyi országtól kaphatnak ennyit, ahol ők ketten valaha is játszottak. Moszkva lehetne egyébként a következő helyszín, aztán Anglia és az Egyesült Államok.

Jegyzőkönyv:

A párosmérkőzés végeredménye:
Anatolij Karpov (orosz, 2619) - Garri Kaszparov (orosz, 2812) 3 - 9
(0 - 1, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, döntetlen, 0 - 1, 0 - 1, 0 - 1, 0 - 1, 0 - 1, döntetlen)

Rovatok