Index Vakbarát Hírportál

Mély dekoltázzsal nem szabad sakkozni

2012. március 9., péntek 13:18

A 2012-es női egyéni sakk Európa-bajnokságon már alkalmazni kell azt a viseleti kódexet, amelyiket a napokban fogadott el a nemzetközi szövetség.

Ennek értelmében a szoknya nem lehet mini, a szabályos 5-10 centivel a térd felett kell ér véget. A blúzon kettőnél több gombot nem lehet kigombolni, nehogy a mély vagy kihívó dekoltázs megzavarja az ellenfelet.

„Eddig sem volt jellemző az extrém viselet a sakkban. Fontos kiemelni még, hogy előny leginkább abban az esetben származhat a viseletből, ha egy férfi nővel játszik. A Polgár lányok viselete mindig tradicionális volt, de a 17 éves kínai Hou Ji-fan is nagyon konzervatívan öltözködik” – mondta Kállai Gábor.

A korábbi kapitány egy esetre emlékezett, amikor egy játékos előnyt kovácsolt nőiességéből, igaz, egy zánkai úttörőversenyen. „Később olimpikonunk lett az akkor még 16 éves lány, kigombolta a harmadik vagy negyedik gombot is, addig fölényben játszó ellenfele sorra nézte el a lépéseket, teljesen összezavarodott, és később veszített is. Nyár volt, az egyébként sem túlöltözött hölgy még lengébb lett, és dőltünk a röhögéstől, mennyire megzavarta riválisát a kigombolt felső. Nyilvánvaló, hogy a férfiak figyelme óhatatlanul elkalandozhat, ha egy csinos nő nem visszafogottan lép velük szemben.”

Hozzátette, egyszer a férfiaknál is történt hasonló eset. „Nigel Short nevéhez illően sortban jelent meg egyszer, Ribli nagymester azt kérte a versenybírótól: öltöztessék fel. Az angol nagymester nyert, de már nem vagyok biztos abban, hogy ruházatának bármi köze is lett volna a győzelemhez.”

A pókerben nincs ruházati előírás, csinos nők, ha bevállalósak, rögtön előnyben lehetnek.

Rovatok