Index Vakbarát Hírportál

Kocsmában sem veszik be, nem vb-döntőn

2012. május 23., szerda 10:41

Az első hat meccs döntetlenül végződött a sakkozók moszkvai világbajnoki döntőjén, ahol az indiai Vishwanathan Anand kihívója az izraeli színekben induló Borisz Gelfand.

Az első hat parti után váratlanul megjelent az eseményen Garri Kaszparov, aki közismerten nem FIDE-párti. A nemzetközi szövetséggel már vagy húsz éve összeveszett, nem szokta látogatni az eseményeit, ezért feltűnést keltett. Természetesen nem hagyta szó nélkül, hogy izgalommentes, felületes, előre kielemzett partikat látott, és Anadot élesen bírálta.

„A hanyatlása évek óta folyamatos, neki felelőssége, hogy ilyen gyenge partik vannak, ez nem az ő szintje. Sokkal gyengébben játszik a tudásánál” - mondta a Tretyjakov képtárban a korábbi világbajnok.

Ezután, a hetedik partiban Anand még az eddig mutatottnál is gyengébben játszott, Gelfand le is győzte.

A nyolcadikban viszont ő múlta alul önmagát - Anand ezzel egyenlített 4-4-re -, mert a tizenhatodik lépésben sötéttel játszva leütötte ellenfele bástyáját, de nem vette észre, hogy ezzel a vezérét már képtelen kiszabadítani a sarokból, ezért kénytelen volt feladni.

„Ez egy mérgezett bástya volt, nem szabadott volna leütni, vb-döntőben ilyen szintű hibát az elmúlt 20-30 évben nem igazán lehetett látni. Kaszparov szavaitól, megalapozott bírálatától kétségkívül fordulatot vett a döntő, felgyorsultak az események, kivált, mert észrevételeit épp a helyszínen mondta el. Nem utána, hanem épp közben” – mondta Kállai Gábor nagymester.

A menetrend

A versenyen még négy parti van hátra, ha a 12 parti után döntetlen az állás, először négyjátszmás rapid párharc következik, 25-25 perc gondolkodási idővel (plusz lépésenként 10 mp). Ha ezután sem dől el az összecsapás, akkor két villámparti jön(5-5 perc és 3-3 mp lépésenként). Összesen öt ilyen partit rendezhetnek, majd hirtelen halál dönt a címről, ahol a világosnak 5, a sötétnek 4 perce és remielőnye van.

A korábbi kapitány hozzátette, a színvonal azonban nem emelkedett, összességben nem üti meg az elvárható szintet.

Rovatok