Index Vakbarát Hírportál

Nagy játékosokat szedett szét 17 évesen

2013. december 16., hétfő 11:30

A 17 éves Rapport Richárd 9,5 ponttal a varsói rapid sakk-Európa-bajnokság legjobbja lett vasárnap. Hármas holtverseny alakult ki (Malahovval és Petroszjannal), de mivel ő játszott a legjobban jegyzett és rangsorolt ellenfelekkel, övé lett a végső siker.

Szombaton nem tudott hibázni: hétből hét partit nyert meg, amivel sokkolta a mezőnyt, fél ponttal vezetett is. Vasárnap ezt az előnyt taktikus, érett és higgadt játékkal megőrizte, miközben a lengyel Wojtaszeket – Anand elemzőpartnerét – is simán verte.

A vert sereg:

Malahov, orosz - 2716
Mojszejenko, ukrán - 2713
Korobov, ukrán - 2713
Wojtaszek, lengyel - 2711
Baadur, grúz - 2705
RAPPORT - 2687

 A lengyel fővárosban két tornát is rendeztek, a 15 perces rapid partikat két nap alatt játszották, előttük a háromperces villámpartikban a negyedik lett, az orosz Dubov elleni presztízsmeccset veszítette el. Ha döntetlent játszik a szintén 17 éves nagymesterrel, máris második. Ezután jött a kárpótlás.

„Boldogok vagyunk, fantasztikusan játszott Ricsi, ezúttal is hatalmas tiszteletet ébresztett a versenyzőkben. Nagyon komoly ellenfelei voltak, az idősebbek is elismerően nézték, hogy nagy terhelés alatt is, az egy nap alatti sokszori stressznek kitéve miként tud nagyon magas színvonalon teljesíteni. Nem azért mondom, hogy a rapidnak nagyobb a súlya, mert Ricsi azt nyerte meg, hanem ebben mindenki egyetért" – mondta az Indexnek dr. Flumbort András, a versenyző szakmai menedzsere. (Rapport a Felix Promotionnel is együttműködik.)

„Gyorsan képes nagy ugrásra, ebben az évben igazolta is, mert az évet 2621-es Élő pontszámmal kezdtük el, míg az év végére átmeneti megtorpanása ellenére is 2691 lesz a neve mellett. Abszolút jó irányban halad, és nemcsak a pontszáma, hanem a játékereje is folyamatosan és érzékelhetően nőtt. Ennél jobb előjelekkel nem is mehetnénk a januári fő versenyre, a hollandiai szupertornára, Wijk aan Zee-be.” 

Lelkileg is sokat jelentett Rapportnak ez a győzelem, mert a holtversenyekből nem mindig jött ki eddig sikeresen. Az említett hollandiai szupertorna B csoportjában például hiába gyűjtött annyi pontot, mint a győztes német Naiditsch idén januárban, a második lett.

Rapport januárban a topmezőnyben – már a legjobbak között az A csoportban – mutathatja meg a tudását, mindig a győzelemre törekvő, megalkuvás nélküli stílusát. Ha itt újra pontokat gyűjt, még 18 éves kora előtt megelőzheti Polgár Juditot (2693) a világranglistán. De az is lehet, hogy kimagasló szerepléssel Lékó Péter mögött (2730) a második számú magyar játékos lesz, ha Almási Zoltán (2708) elé kerül.

Rovatok