Index Vakbarát Hírportál

Polgár Juditot 25 éve nem előzi meg senki

2014. január 2., csütörtök 14:05

Polgár Judit 25 éve, 1989. január elseje óta vezeti a női sakkvilágranglistát. Élő-pontszámát azóta képtelenek megközelíteni. Ilyen hosszú ideig egyetlen sportágban sem vezették a világranglistát.

A Nemzetközi Sakkszövetség aktuális világranglistáján Polgár Judit 2693 Élő-ponttal áll az élen, míg a második helyen lévő kínai Hoi Csi-fan (Hou Ji-Fan) 2629 ponttal követi. Polgár Judit 1988-ban, már 12 évesen több jelentős nemzetközi tornát megnyert, nővéreivel, Zsuzsával és Zsófival, valamint Mádl Ildikóval közös csapatban pedig ebben az évben az olimpiai bajnoki címet is megszerezték. A világranglistát azonban az akkori szisztéma szerint csak évente kétszer, január elsején és július elsején frissítették, így 1989. január 1-jén jött el a pillanat, amikor Polgár Judit hivatalosan is berobbant a topversenyzők közé a ranglistán, 2555 Élő-ponttal. Az akkori női világbajnok, a grúz Maja Csiburdanidze 2520 ponttal messze mögé szorult.

Polgár Judit Élő-pontszámát az azóta eltelt negyedszázadban egyetlen női sakkozó sem tudta megközelíteni. A 25 éves világelsőség nem csupán a sakkozás történetében példa nélküli, hanem valószínűleg minden más sportágat beleértve is egyedülálló teljesítménynek számít, írja JP Press.

„12 évesen szinte mindenfajta veszélyérzet nélkül ültem bárki ellen asztalhoz sakkozni, és talán fel sem fogtam igazán, hogy milyen gyorsasággal kerültem a világranglista élére. Bár azóta eltelt egy negyed évszázad, számos nagy sikert éltem meg a sportban, a magánéletben családot alapítottam, gyermekeim születtek, de még mindig nagyon fiatalnak érzem magam, hiszen a 25 évet gyerekkoromtól számolhatjuk. Büszke vagyok rá, hogy annak ellenére sem fenyegeti veszély az elsőségemet, hogy a versenyzés mellett ma már számos más tevékenységgel, így a képességfejlesztő sakk iskolai bevezetésével is foglalkozom. Egy ilyen hosszú sorozatnál már nem az az első számú tényező, hogy valakiben megvan-e a kellő tehetség, hogy a világ legjobbja tudjon lenni valamiben, hanem, hogy a magánéletben és az egész világban bekövetkező változások, a prioritások folyamatos átértékelődése mellett is meg tudja őrizni a motivációját az évtizedek során” – mondta a rekordról.

Rovatok