Index Vakbarát Hírportál

Zavarkeltés utáni fél pont volt a maximum

2014. január 13., hétfő 16:54 | aznap frissítve

A vasárnapi tökéletes stratégiával véghez vitt győzelme után a Wijk aan Zee-i szupertornán a 17 éves magyar sakk nagymester, Rapport Richárd ismét egy nem túl gyakori változathoz nyúlt. Eddig nem volt olyan játéknap, amikor a megszokott sémákat játszotta volna, ezért is szeretik a verseny szervezői improvizatív, rendre veszélyt kereső, nem döntetlenre törekvő stílusát.

A harmadik fordulóban d4-gyel kezdett az olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan ellen, aki amellett, hogy második a világranglistán, 2812-es Élő-pontszámmal rendelkezik, míg a magyarnak 2691 a pontszáma.

Olyan ez, mintha a teniszben egy folyamatosan Grand Slam tornákat nyerő játékos egy éppen csak a százba bekerülővel játszana, ennek megfelelően nem Rapport volt az esélyes.

A magyar nagymester nem kezdett megilletődötten, és a Trompovsky változatban a hatodik lépéstől a számítógépek nem jelentős, de érzékelhető előnyét mutatták ki, ehhez nyilván hozzájárulhatott gyalogelőnye is, bár a g-vonalra három gyalogja is feltorlódott.

A huszonegyedik lépésben az is kiderült, hogy Aronjan nem tud sáncolni, mert Rapport futójával sakkot adott a királynak.

A minimális előny eltűnt, mert Aronjan kiválóan és határozottan védekezett, így a 41. lépés után döntetlenben egyeztek meg.

Kedden szünnap lesz, szerdán újra egy nagyágyú, az ukrán Szergej Karjakin következik. Rapport másfél ponttal egyelőre a középmezőnyben van.

Rovatok