Index Vakbarát Hírportál

Fényesen igazolta, sakktörténeti figura

2014. április 1., kedd 15:28

Rapport Richárd 2010 márciusában, vagyis négy éve lett nemzetközi nagymester, 14 évesen más magyar addig nem teljesítette a normát – a világban is csak négyen voltak ilyenek –, a New York Times érdeklődését is felkeltette teljesítményével.

A 2014. április 1-jén megjelent nemzetközi rangsorban már a 48. legjobb a világon, fiatalabb nincs előtte, húsz év alatti is mindössze egy, az indiai gyökerekkel rendelkező, holland színekben induló Anish Giri.

A 2700-as fontos lélektani határ teljesítéséhez mindössze két pont hiányzott a múlt héten nagykorúvá váló, a sakkot egy mateknégyes miatt elkezdő Rapportnak. 14 évesen eltervezte magának, mikor szeretne erre a szintre eljutni, pontos dátumot nem nevezett meg, de ezzel vélhetően elégedett.

Akikkel korábban együtt emlegették korosztályából, az orosz Dubov vagy az ukrán Nyizsnyik, messze leszakadtak róla, egyik sincs a százban a felnőtteknél.

Ezzel Lékó Péter mögött – a korábbi vb-döntős 23. a ranglistán – már ő a második legjobb magyar sakkozó, megelőzte az egyaránt olimpiai ezüstérmes Almási Zoltánt és Polgár Juditot is. Előbbi 51., utóbbi 60., helyen áll.

„Amit négy éve még csak sejteni lehetett, a mostani eredményei igazolták. Ha fellengzős akarok lenni, Ricsi fényesen igazolta, hogy sakktörténeti figuráról van szó” – állapította meg a korábbi kapitány, Kállai Gábor.

Hozzátette, ilyen magas pontszámot 18 évesen még egyetlen magyar sem ért el, és a fejlődési üteme a legszebb reményekre jogosít fel bennünket.

Kállai ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a neheze csak most jön, mert rá kell érezni, hogy a szemet gyönyörködtető, improvizatív és eredeti stílus, amit megteremtett, azt a legjobbak ellen hogyan képes használni, nemcsak a 2600 vagy 2650 Élő-ponttal rendelkezők ellen.

„Az a következő lépés, hogy a 2700 pontot birtokló játékosokat is meghökkentse, és érvényesítse jó megoldásait. Nem kis feladat, erre a fokozatra kell most rátalálnia önmagában. Sokszor használom a hegymászós hasonlatot, mert talán így a legjobb a szemléltetés. Ricsi most jutott el egy felső alaptáborba a hegyen, és innen oxigén nélkül kell előre haladnia, és minden egyes kis lépésért hatalmas erőt kell áldoznia. Abszolút alkalmasnak tartom arra, hogy két év múlva a világ húsz legjobb játékosa között emlegessük, de arra nem mernék vállalkozni, hogy megjósoljam, eléri-e a 2800-as szintet, ami a jelenlegi két topjátékosnak Carlsennek és Anadnak sikerült. Egyelőre annak kell maximálisan örülni, hogy például az olasz Caruana, aki most a hatodik a világranglistán, pontosan ugyanilyen mutatókkal rendelkezett, pontosan ugyanilyen életkorban. Ez egy jó előjel.”

Rapport az osztrák csapatbajnokin négyből négy partit nyert jó ellenfelekkel szemben, a győzelmek is hozzájárultak márciusi ugrásához.

„Neki mindegy volt, milyen színnel, mindegy volt, hogy délelőtt vagy délután játszik, megnyerte a partijait, ami egy igazán különleges tulajdonság, és mindezt látványos, ötletes játékkal tette meg, a többségnek tátva maradt a szája a lépéseit látva. Nagyon bízom benne, hogy ezt az eredeti, különleges színt jelentő stílusát még nagyon sokáig megőrzi, hogy ezt a szórakoztató, kockázatvállaló stílust később sem dobja el magától egy esetleges színtelen döntetlenért.”

Rapport akár már az augusztusi sakkolimpián elfoglalhatja Magyarország második tábláját Lékó Péter mögött, és vele csak erősödik a válogatott.

„Mintha a Bayern Münchenben bemutatkozna és újjáéledne a fiatal Gerd Müller, aki a góllövő cipőjét sem hagyná otthon” – érzékeltette Kállai, mit várhatunk Rapport játékától.

Rovatok