Index Vakbarát Hírportál

Kiborultak a magyar férfiak a sakkolimpián

2014. augusztus 7., csütörtök 11:44 | aznap frissítve

A norvégiai Tromsőben zajló 41. sakkolimpia 5. játéknapja után a 13.-ként rangsorolt magyar női csapat kitűnően áll a 11 fordulós versenyen: mindegyik összecsapását megnyerte a 136-os mezőnyben, mégpedig úgy, hogy egyetlenegy játszmát sem vesztettek.

A mai szabadnapot követően a torna legerősebb csapatával, Kínával kerülnek szembe. A kínaiakat a még csak 20 éves Hou Ji-fan vezeti, aki fiatal kora ellenére máris többszörös világbajnok, ráadásul az Élő-pont-listán már 15 pontra megközelítette a 26 éve ranglistaelső Polgár Juditot.

A férfi csapat 4 győzelem mellett vereséget szenvedett Kína ellen. Az 5. helyről induló ötös a 177 csapat versengésében pillanatnyilag holtversenyben a 8., és az előttük levőknek is csak egy meccspont az előnyük. Miután a fiúk és Polgár Judit holnap az ereje alapján 31. Vietnammal játszanak, a győzelem szinte kötelező, melyet utána már sorban kemény rangadók követhetnek, írta az Indexnek Kállai Gábor nagymester.

A nyílt csoportban szereplő férfi csapat helyzete azonban távolról sem olyan rózsás, mint a nőké. Túl sok az eddigi 20 partiból elszenvedett 4 vereség, és mintha a csapaton belüli egységen is repedések mutatkoznának. A rutinos Polgár Judit helyett az újonc Rapport Richárd kapott játéklehetőséget akkor, amikor az utolsó táblán sötét színt vezetve kellett viszonylag erősebb ellenféllel küzdeni. Rapport a feladatot felemásan tudta csak megoldani, az eddig 4 játszmából gyűjtött 1,5 pontja nem tükrözi a valós tudását.

A többiek számszakilag jól szerepelnek, de miután eddig többnyire gyengébbekkel játszottak, eredményük a szakmai elvárást tükrözi. Polgár Judit a három győzelmét olyanok ellen érte el, akikkel akár szimultánt is játszhatna. Kuriózum, hogy az eddigi ellenfelei Élő-pont-átlaga több mint 400-zal alacsonyabb.

Eddig már többször bizonyította, hogy döntő helyzetekben is abszolút megbízhatóan játszik. Megdöbbentő, hogy Almási Zoltán a Kína elleni vereségét követően ezt írta a közösségi oldalán: „Aztán remit is ajánlottam,amire nem is reagált a baromarcú és lépett még vagy 20 paszt...”  

Miután a bejegyzés már napok óta megtalálható a nagymester oldalán, úgy tűnik, nem pusztán a felfokozott idegfeszültség terméke. Az oldalt több százan látogatják, így érthetetlen, hogy az ilyenfajta megnyilatkozás hogyan rombolhatja a magyar sakkozás tekintélyét immár napok óta – írta Kállai.

Remélem, Almási nagymester nem csak eltávolítja az oldaláról a bejegyzését, egyúttal bocsánatot is kér, kínai ellenfelétől angolul is.

A Magyar Sakkszövetség reakciója

1. Nem igaz, hogy kiborultak a játékosok a sakkolimpián. 

2. Nem igaz, hogy “a csapaton belüli egységen is repedések mutatkoznának”. A csapategység kiváló, ez elhangzott a versenyt megelőző sajtótájékoztatón is a játékosok részéről, a mai napon pedig Horváth Tamás szövetségi kapitány is megerősítette ezt.

3. Nem igaz, hogy “Polgár Judit a három győzelmét olyanok ellen érte el, akikkel akár szimultánt is játszhatna.” Polgár Judit a világ legjobb női sakkjátékosa, 25 éve vezeti a világranglistát, megszakítás nélkül. Természetesen a svájci rendszerből fakadóan, az első mérkőzéseket papíron gyengébb csapatokkal játszottuk, ezért nagymesternőnk ellenfelei is nála papíron gyengébben volta​k.​ 

Almási Zoltán Facebook bejegyzése a saját lelki állapotát tükrözte, nem lehet azt az egész csapatra vetíteni. Nagyon balszerencsés verség után, érzelem alapú rosszul megfogalmazott mondatot írt, amit azóta módosított oldalán. A cikk szerzője Kállai Gábor véleménye nem tükrözi a Magyar Sakkszövetség álláspontját, nem értünk egyet a cikkben leírtakkal.

Rovatok