Index Vakbarát Hírportál

Félt Lékótól, nem játszik az ukrán éltáblás

2014. augusztus 14., csütörtök 10:00

A magyar férfi sakkválogatott az éremért harcol 11 órától a tromsői sakkolimpián. Ukrajna az ellenfél, ha nyerünk, biztosan megvan az ezüst, az aranyra kevés az esély. Döntetlennel pedig az ezüsthöz kell szerencse.

2002 óta nem szerzett Magyarország ezüstérmet. Az akkori kapitány, Kállai Gábor amondó, 30 százalék esély van az ukránok legyőzésére.

„Bátor és jó taktikai húzás volt a részükről, hogy az eddigi éltáblás Vaszilij Ivancsukot kihagyták a csapatból. Kiolvasható a lépésből Lékó Péter feltétlen tisztelete, hiszen a gyenge formában játszó Ivancsukkal, legutóbb is csúnyán veszítő könnyebben elbánt volna a magyar nagymester, mint Ponomarjovval, akit az elmúlt négy partiján nem tudott világossal legyőzni, de a sorozatok meg szoktak szakadni” - bizakodott a szakember.

A második táblán Balogh Csaba egy papíron erősebb játékossal (Pavel Eljanov) találkozik, de a csapat eddigi legjobb embere épp Balogh volt. Mi több, a második táblások között az egész olimpián az övé a legjobb eredmény.

„Kockázatos lépés volt őt a második táblához ültetni, mert szinte csak önmagánál erősebb, jegyzettebb játékosokkal találkozott, de ez a tudatos kapitányi trükk tökéletesen bevált. Többek közt jómagam sem hittem abban, hogy ez sikeres lesz, de úgy látszik, a csapattagok jobban ráéreztek, mi lehet a kimagasló szereplés receptje. Balogh ugyanis Lékóval együtt készül fel, és sokat jelent neki, tartás ad számára, hogy egymás mellett ülnek."

Balogh játékáról kifejtette még, hogy csak egyszer remegett meg a keze az egész torna alatt, ami kitűnő teljesítmény, hiszen az ellenfelek, az összes nemzet játékosai úgy ültek le vele szemben, hogy érezték: ott az esély egy-egy meccs eldöntésére.

„Az eddigi teljesítménye bámulatos, 2858 Élő-pontszámnak felelne meg a játéka, ami egyedülálló. Ha szabad így fogalmaznom, ő egy golyófogó volt ebben a csapatban, majd ezek után egyértelműen hős lett. Ehhez kellett, hogy nagyon stabilan rakta ki az állásait, amibe nehéz volt belekötni, mivel azonban ezt rendre megtették, ő remekül válaszolt ezekre a próbálkozásokra, jól értette a riválisai szándékait, ha pedig meginogtak, rögtön lecsapott.”

Kállai úgy gondolja, a harmadik táblán Almásinak van esélye Korobjov ellen. Ő került be ugyanis Ivancsuk helyére és az eddigi meccseken ő sem volt meggyőző.

„A negyedik parti dönthet azonban az egész meccsről, mert az egymás után kettőt nyerő Rapport Ricsi a nyílt küzdelmet szintén szerető Mojszejenkóval csap össze, biztosan óriási izgalmak lesznek azon a táblán.”

A játszmák tizenegykor kezdődnek, itt követhetők.

Rovatok