Index Vakbarát Hírportál

A sakkirodalom legszebb feladványa

2019. június 29., szombat 15:08

Amikor Kállai Gábor nemzetközi nagymester ezt a feladványt továbbította, annyit írt hozzá, hogy a sakkirodalom legszebb feladványa lesz belőle. Ehhez persze meg kell találni az első helyes lépést, hogy aztán a harmadik lépésben világos mattolni tudjon.

Az állást az 1995-ben meghalt Henrik Kaszparjan alkotta meg, aki a műfajban olyan elismert volt a maga korában, mint a Bakuban született Garri Kaszparov a versenyzésben.

Kaszparjan Tbilisziben született 1910-ben, Jerevánban halt meg, a Kaukázusban élte az életét. Négyszer jutott a nagy szovjet bajnokságon egyéniben a legjobbak közé, de egyszer sem végzett a tizedik helynél előbb. A tudományos irodalomban viszont a legjobbak közé szokás sorolni, sok nyelvre fordították le könyveit.

A múlt héten kényszerlépések után jött ki világos győzelme, egy héttel korábban a sakkozás első csodagyerekének gondolatai elevenedtek meg a sakktáblán. Előtte pedig azt is bemutattuk, hogyan tudott nyerni Aljechin egy partiban 3-0-ra. Hogy mi volt korábban, azt itt nézheti meg.

Megfejtés

Futó f5-re lép. Ezt a bástya leüti. Huszár utána g7-re megy. A sötét akármelyik bástyával lép, a világos gyalog a másikat leüti, és mattot ad.

Bezár

Rovatok