Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak ugrott két nagymester a történelmi kudarc után

2019. november 4., hétfő 11:09

A magyar férfi sakkválogatott a 26. helyen végzett az Európa-bajnokságon, ami mélypont. 2015-ben még bronzérmes volt a csapat, akkor még játszott Lékó Péter, Rapport Richárd és Almási Zoltán is. Ők most távol maradtak. Tudásuk, koruk alapján ott lehetett volna a helyük a mostani csapatban.

Most fordult elő először, hogy negatív mérleggel tér haza a válogatott, ötven százalék alá kerültünk. 9 meccsből két győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség. A teljes sorrend itt megnézhető.

Az utolsó fordulóban a törökök is legyőzték a mieinket, pedig valamennyi táblán magasabb pontszámú ült a magyar oldalon, mint a riválisnál. 

2024-ben olimpiai rendezésben reménykedünk, bár addig egy erős, összetartó csapatot sem ártana összehozni.

Almási a Facebookon értékelte a csapat teljesítményét, még ha nem is az ő feladata lenne, ahogy ezt az első mondatában jelezte.

Berkes Ferenc a történelmi kudarc ellenére remekül játszott, a harmadik táblások közt a legjobb lett, de az egész Eb-n nem nyújtott senki jobb teljesítményt nála.

A 2844 élő-pontos performansz elismerésre méltó.

Almási őt természetesen megdicsérte.

A nőknél volt egy kínos incidens, a kihagyása után visszatérő Gara Anita nem jelent meg az egyik partinál, annak Almási nem tulajdonított különösebb jelentőséget, mert a tizedik helyezést valójában nem befolyásolta. 

A második táblán szerepet kapó Erdős Viktor produkcióját viszont értékelhetetlennek nevezte.

„Nem a játékerejével vagy a sakktudásával van a gond, hanem a hozzáállásával” -

vitt be egy kemény gyomrost korábbi csapattársának.

A megtámadott Erdős erre a posztra válaszolt, miután Almási is rákapcsolt.

„Te NEM vagy csapatember, soha nem is voltál!

Hiába próbálod előadni, bár nem tudom mire is alapoznád, hogy te feláldoztad magad, ez nagyon nincs így!

Magasról teszel a csapatra, egyetlen célod van, hogy ne veszítsél! Az, hogy ott maradnak a fekete partik, vagy a rossz állások, az téged nem nagyon nem izgat és ezt már tavaly az olimpián is bemutattad nekünk.”

Szemtelennek, pimasznak tartja Erdőst, ha a tiszteletről van szó, a pályafutása alatt nem találkozott szemtelenebbel.

A kétszeres olimpiai ezüstérmes Almási most nem indokolta, miért nem játszott, korábban a válogatott húzóembere volt jó néhányszor 25 év alatt.

A 43 éves játékos 2687-es Élő pontjával akár az éltáblán is mérkőzhetett volna, ha az Eb-részvétel mellett dönt.

Almási egy éve az olimpiai mélypont után megköszönte a kormánynak, hogy sikerült padlóra küldeni a sportágat, akkor a 18. helyre futott be a csapat. Azóta a sakkszövetség élén változás történt - a korábbi fejlesztési miniszter, Seszták Miklós unokatestvére, Seszták Tamás elköszönt -, Szabó László vette kézbe az irányítást.

2017 elején arról írtunk, zuhanórepülésben van a sportág.

Rovatok