Index Vakbarát Hírportál

A lépés, ami után a világbajnok Karpov rögtön feladta

2020. május 9., szombat 18:06

1977-ben járunk, Leningrádban. A világos bábukat Anatolij Karpov vezeti, aki akkor a hivatalban lévő világbajnok, mert a címvédő Bobby Fischer nem állt ki a vb-meccsükre. Sötéttel Mark Tajmanov játszik, aki az 1956-ban olimpián győztes szovjet sakkválogatott tagja volt.

A mostani Ukrajna területén lévő Harkovban született Tajmanov nagy hatással volt a sakkra, többféle megnyitási változatot fejlesztett tovább, amit róla el is neveztek. Egyike azoknak, akik hat világbajnokot is képesek voltak legyőzni. Név szerint: Botvinnik, Szmiszlov, Tal, Petroszjan Szpasszkij, Karpov.

Az alábbi partiban tehát a világossal játszó Karpov az ellenfél, aki a b vonalon megiramodó szabad gyalogját szeretné bejuttatni. A 38. lépésben aztán Tajmanov egy ütős húzással azonnal olyan helyzetet teremt, ami után Karpovnak nincs esélye elkerülni a mattot.

Meglátja a táblán, hogy melyik az? Nincs azonnali matt, de szép lépés, és nincs értelme utána sokat vesződni, mert a sötét feltartóztathatatlanul nyer.

A partit Kállai Gábor nemzetközi nagymestertől kaptuk, aki a 2002-es olimpiai ezüstérmes válogatott kapitánya is volt. A megfejtés alatt az ő magyarázata olvasható.

Megfejtés

Sötét jött lépésre és 38. - Hg3+! után világos már fel is adta, mert 39. hxg3 Ba8! után védhetetlen a 40. - Bh8 matt, és 38. - Hg3+! 39. Vxg3 Bxb1 után sem lett volna Karpovnak esélye, például 40. Vf3-ra 40. - e4! 41. Vf4 (41. Ve2 Vd3!) 41. - Vd2! csodaszépen nyer!

Rovatok