Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott az árvíz a sakkolimpiára, menekíthetik a csapatokat a Margitszigetről

2024. szeptember 17., kedd 17:55

Kedden megnyílt a 10. Polgár Judit Világsakkfesztivál a Nemzeti Galériában, exkluzív környezetben. A kedd a budapesti sakkolimpia szabadnapja, a mezőny apraja-nagyja megfordult a Nemzeti Galériában, és itt jutott az Index munkatársa ahhoz az információhoz, hogy a rendületlenül áradó Duna elöntheti a Margitszigetet, vagy legalábbis gondokat okozhat, és ezért előfordulhat, hogy ki kell telepíteni a Thermalból és a Grand Hotelből az ott megszállt válogatottakat, köztük a magyar női együttest.

Az árvíz nem válogat, nincs tekintettel arra, hogy éppen Budapesten zajlik a 45. sakkolimpia (a hölgyeknek a 30.). No persze nem kell attól tartani, hogy a Duna hullámai elöntik a versenyhelyszínt, a BOK Csarnokot, de azért mégis hatással van a viadalra az évtized árhulláma. 

No de haladjunk sorjában.

Kedden megnyílt a Várban, a Nemzeti Galériában a 10. Polgár Judit Világsakkfesztivál, amelyre természetesen eljöttek az olimpia sakkozói közül is sokan, no és egyéb celebritások is, mivel kedden szünnap volt a versenyen.

Eddig hat fordulót bonyolítottak le, és a férfiaknál jelenleg így fest az élcsoport:

Találkozni lehetett mindhárom Polgár nővérrel, Zsuzsával, Zsófiával és Judittal, mindhármuk hitvesével, akik közül Font Gusztáv, Judit élete párja emberfeletti munkát végez a rendezésben. Egy pillanatra sem áll le, hol az Index tudósítójával beszélget, hol elirányítja az érkező hírességeket, szervez, eligazít, nélküle megállna az élet a Nemzeti galériában.

Volt szerencsénk találkozni Polgár Lászlóval, a három nővér idestova nyolcvanéves édesapjával, akinek életét manapság az általa kitalált csillagsakk tölti ki, no és a nővérek édesanyjával, a család igazi oszlopával, Klára asszonnyal. 

Judit nagyszabású szimultánt adott, amelyen többek között asztalhoz ült ellenfeleként Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes tőrvívó, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke, Kapás Boglárka világbajnok úszó (akinek a férje, Telegdy Ádám maga is remek sakkozó), Varga Ádám kétszeres olimpiai ezüstérmes kajakos és Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, ugyancsak a Nemzet Sportolója. De játszott többek között Horváth Charlie, a nagyszerű énekes is. 

Megjelent az eseményen Rubik Ernő, aki 50 éve alkotta meg a bűvös kockát, és jelen volt Nádasi Tamás, a Magyar Sakkszövetség korábbi alelnöke, aki az első nyolc Világsakkfesztivál fő szervezője volt. 

Megtudtuk, hogy a Dunán levonuló történelmi méretű árhullám sújtja a sakkolimpiát. Tudnivaló, hogy a két, talán legerősebb csapat, az indiai és a kínai játékosait, valamint a magyar női válogatottat a margitszigeti szállodákban, a Thermalban és a Grand Hotelben helyezték el, kedden azonban az árvízi helyzetre tekintettel ki kellett menekíteni a sakkozókat szálláshelyükről, és biztonságosabb, magasabban fekvő hotelekben szállásolták el őket a rendezők. 

Frissítés: A sakkolimpiát szervező NRÜ-től kapott információ szerint a csapatokat egyelőre még nem költöztették ki a margitszigeti szállodákból, de ha ez szükségessé válik, akkor ez bekövetkezhet. A helyzetet a Katasztrófavédelem folyamatosan monitorozza. Mivel a Duna tetőzése még nem következett be, és szakadatlanul emelkedik a vízszint, bármikor megkezdhetik az evakuálást. A Margitsziget most még az Árpád-híd felől megközelíthető, de nem tudni, meddig. A csapatoktól olyan információkat kaptunk, hogy már felkészítették a sakkozókat az esetleges költözésre.

(Borítókép: Kapás Boglárka, Varga Ádám, Vaskuti István, és Kamuti Jenő a 10. Polgár Judit Világsakkfesztiválon. Fotó: Gáll András / Index)

Rovatok