Index Vakbarát Hírportál

Felkészültek a legrosszabbra a Margitszigeten, mindenáron megvédik a sakkozókat

2024. szeptember 18., szerda 15:55

A Margitszigeten, hogy egy klasszikust idézzünk, „csapataink harcban állnak”, azaz a katasztrófavédelem munkatársai gőzerővel töltik a homokzsákokat, amelyekkel majd körbeveszik a Hotel Thermalt, ahol a budapesti sakkolimpián részt vevő válogatottak közül tíz csapat szállt meg. Kedd óta teljes a készültség, és amennyiben úgy alakul az árvízi helyzet, akkor evakuálják a sakkozókat a szállodából. Egyelőre azonban erre a kényszerintézkedésre még nincs szükség, az érintettek a keddi szünnapot követően szerdán úgy tudják folytatni a játékot, mintha semmi rendkívüli nem történt volna előzetes terveikhez képest.

Szerda délben besétáltunk a Margitszigetre az Árpád híd budai hídfője felől, hogy saját szemünkkel győződjünk meg arról: ki kell-e menekíteni a budapesti sakkolimpia csapatai közül azt a tíz válogatottat (köztük a magyar B, valamint az U25-nek megfelelő C együttest), amelyik a Hotel Thermalban szállt meg. 

Ahogy mentünk az Árpád híd lejárója felé, elhaladtunk a Hajógyári-sziget déli csücske fölött. Itt már egy jó darabot elöntött a víz, a hajóknak otthont adó hangárokat szorgos kezek rakták körbe homokzsákokkal. Amennyiben helytállónak bizonyulnak a vízügyi szakemberek előrejelzései, úgy a Duna szombaton 850 centiméter körül tetőzik majd Budapestnél, mintegy 40 centiméterrel a rekordszint alatt.

Szerda reggel 693 centimétert mértek, tehát lehet még bő másfél méter „tartaléka” a folyónak.

Amikor elértük az Árpád híd lejáróját a szigetnél, lekanyarodott mellettünk egy taxi, majd kisvártatva még egy.

Meglepődtünk, tekintve, hogy a Magyar Távirati Iroda jelentése arról szólt, nemcsak a déli, hanem az északi bejárót is lezárták. Ehhez képest a parkolóban is áll jó néhány gépkocsi, közöttük természetesen a katasztrófavédelem autói. A munkatársak – lehetnek vagy százan – szorgosan töltötték a homokot a műanyag zsákokba.

Megszólítottuk az egyik parancsnokot, és érdeklődtünk a helyzet „komolyságáról”.

Azt tudom mondani, hogy szerintem nem kerül sor a sakkozók evakuálására a Hotel Thermalból – mondta határozottan. – Nem is attól kell tartani, hogy a Duna vízszintje meghaladja a sziget peremének magasságát, sokkal inkább a feltörő vizektől félünk. Ezért vesszük körül a szálloda bejáratait homokzsákgátakkal. Szóval, véleményem szerint mindvégig a Thermalban maradhatnak a sakkozók, nem kell elhagyniuk a lakóhelyüket. De szombatig még bármi megtörténhet. 

Odabent a Thermal lobbijában nyugalom honolt, nyoma sem volt kapkodásnak, készülődésnek, nem úgy nézett ki, hogy bárki azonnal, pánikszerűen el akarná hagyni a szállodát. A bejáratnál a sakkolimpia információs pultja fogadott, mögötte ránézésre valamelyik ázsiai – talán indiai vagy valamelyik arab – válogatottnak a tagja állt, de a fiatalember sem tudott semmiféle evakuálásról. 

Ez volt a helyzet szerda délben, délután háromkor pedig elkezdődött a hatodik forduló a BOK Sportcsarnokban, amely előtt a férfiaknál így fest az élcsoport:

Még kedden beszélgettünk Berkes Ferenc nemzetközi nagymesterrel (2605 Élő-pont), a magyar válogatott negyedik táblás játékosával, aki szerint a java most kezdődik.

Régen, amikor tizenhárom fordulós volt az olimpia, reálisabb sorrend alakult ki a végére, mint most, a 11 fordulós rendszerben – mondta Berkes az Indexnek. – Egyértelműen anyagi okokból zsugorították 11 fordulósra az olimpiát. India végső győzelme szerintem nem forog veszélyben, ha Magyarország az első tízben végez, az már óriási siker lenne. India bombaerős, az első három táblásuk korátlaga 18 év, és mindhárman a világranglista első tíz helyezettje között vannak.

Az indiai sakkozás robbanásszerű fejlődése a korábbi világbajnoknak, Viswanathan „Vishy” Anandnak köszönhető. Anand – egyébként a magyar Aquaprofit-NTSK éltáblása – a saját pénzéből is jelentős összegekkel támogatta a fiatalokat, szponzorokat szerzett, oroszlánrésze volt az indiai „boom” berobbanásában. 

Magyarország első számú férficsapata a hetedik fordulóban Litvániával, az első női együttes Ausztriával találkozik. 

Rovatok