Index Vakbarát Hírportál

Portisch Lajos: Erre az eredményre nem lehetünk büszkék

2024. szeptember 24., kedd 09:33

A 45. budapesti rendezésű Sakkolimpiát követően Portisch Lajos korábbi sakkolimpiai bajnok, nemzetközi nagymester, a Nemzet Sportolója értékelt az elért eredményről.

Véget ért a 45. Sakkolimpia, amelyet idén Budapesten rendeztek a BOK Csarnokban. A legjobb férfi magyar csapat a 11., a legjobb női magyar csapat pedig a 14. helyen végzett, amellyel a szövetségi kapitány sem volt elégedett.

Portisch Lajos korábbi sakkolimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója a Mandinernek elmondta, hogy a 11. helynél jobb a magyar sakkválogatott. A 87 éves nemzetközi nagymester szerint akár az első hatban végezhettek volna a férfiak, amely egy elfogadható eredmény lett volna.

Ezzel a csapattal erre az eredményre nem lehetünk büszkék. Nyilván voltak hibák, amik miatt így alakult a vége. Nem ismerem jól ezt az orosz születésű Szjugirov Szanant, biztosan rendes ember, de én nem őt tettem volna be a válogatottba az utolsó fordulóba. Nem értem, hogyan lehetett így összeállítani a csapatot, hogyan hagyhatta ki a szövetségi kapitány Berkes Ferencet ezen a fontos zárómeccsen. Kint voltam párszor az olimpián, nem akartam okoskodni kívülről, de láttam a hibákat

– nyilatkozta a korábbi sakkolimpikon.

Hozzátette, hogy egy jobb taktikával akár még a bronzérem is összejöhetett volna. Elmondta azt is, hogy eddig ő nem hallott a szövetségi kapitány, Ács Péter nevéről, valamint úgy látja, hogy a sakkszövetség új vezetése jól végzi a dolgát.

Rovatok