Index Vakbarát Hírportál

Kokainnal és LSD-vel szervezetében bukott le az algériai válogatott futballista

2019.01.27. 23:39

Hichem Cherif El Ouazzani, az MC Algiers és az algériai válogatott középpályása olyan doppingtesztet produkált, amilyet valószínűleg még senki a professzionális labdarúgásban.

A The Algiers Herald híre szerint El Ouazzani doppingmintájában kokain és LSD nyomaira bukkantak.

A hír a lehető leghivatalosabb helyről érkezett a lap szerint: a lausanne-i (svájci) doppinglaboratóriumból, ahol a labdarúgó mintájában benzoylecgonine és methylergonine nyomaira bukkantak. Előbbi a kokain lebomlása során keletkező anyag a szervezetben, utóbbi az LSD-vel megegyező kémiai összetételű pszichedelikus alkaloida.

Kokainnal már elég sok sportoló bukott le, a futballisták közt Maradona a Napoli játékosaként akadt fent vele dopping ellenőrzésen, ami nagy szerencséjére a szurkolóknak már nem kötelező. De emlékezhetünk Adrian Mutura is, akinek a Chelsea játékosaként produkált pozitív teszttel indult meg negatív irányban pályafutása. És éppenséggel magyar példákról is tudunk, ha nem is a futballisták közül.

Olyanra viszont, hogy valakit LSD-vel kaptak volna el – és még ráadásul kokainnal is egyszerre –, eddig nem hallottunk. Talán nem véletlenül, túl azon, ugyanis, hogy mindkét anyag egyformán tiltott, az LSD erősen megváltoztatja az audiovizuális érzékelést, emellett tipikusan a tér- és időérzékelést is, ami a professzionális sport gyakorlásával nehezen összeegyeztethető. 

A HÍR HALLATÁN jogosan merülhet fel A KÉRDÉS: HOGY képes VALAKI ÍGY FUTBALLOZNI?

A válasz pedig az, hogy ezt nem ebből az esetből fogjuk megtudni, mivel Ouazzani – talán nem véletlenül – nem lépett pályára azon a mérkőzésen, ami után kijelölték a mintavételre. A 23 éves játékos egy január 17-én játszott bajnoki után adta le a mintát, amit a kispadról nézett végig – különös élmény lehetett –, majd a vizsgálat eredményének tudatában az algériai szövetség január 26-i rendkívüli ülésén előzetesen eltiltotta a 30-án esedékes meghallgatásáig.

El Ouzzani kétszer szerepelt az algériai válogatottban, amelyben korábban édesapja is játszott. Ő jelenleg edzőként dolgozik az algériai élvonalban.



Rovatok