Index Vakbarát Hírportál

Marija Sarapova káros az egészségre

2008. június 27., péntek 11:23

Nemcsak idegesítő, a wimbledoni szabályokat is megszegi Marija Sarapova a szerváinál-ütéseinél kiadott nyögésekkel. Több mint harminc decibellel szárnyalja túl a megszabott határértéket, kis túlzással még egy kisrepülő hangját is elnyomja.

Aki hallja, elborzad a teniszezőnők hasztalannak tűnő és fülsértő nyögéseitől. Az úttörő talán Szeles Mónika volt, és az őt példaképnek tekintő Marija Sarapova a hangjával is követi elődét.

Az évek során már sokan kifogásolták a szerváknál éktelen zajt keltő világranglista-második orosz hangját. A négyszer a világ legcsinosabb sportolónőjének választott Sarapováról korábbi ellenfele, Justine Henin azt mondta, nem lenne többé szexikon, ha megtudnák, a pályán kívül milyen hangokat ad ki. „Van néhány egészen szörnyű fürdőszobai szokása. Láttam már játékosokat rosszul lenni és elhányni magukat, miközben ő az öltöző egyik mosdójában volt. Ilyen hangokat adott: Eeeeee-ahhh...ghhhhh-ahhhhh...szplass...mmmmmm-oooooo. Nem akarok most továbbmenni, felháborítóan gusztustalan” – panaszkodott az azóta visszavonult Henin a Velvet cikke szerint.

A francia Amelie Mauresmo szintén kiakadt, elsősorban azon, hogy Sarapova minden helyzetben nyög és visít. „Mintha a nyögései nem lennének elég zavaróak a pályán, mindenütt csinálja. Felveszi a táskáját – Eeeeeeh-aaaah, aztán kinyitja – Mmmmm-baaaaa, aztán visszateszi – Ouh-oooooh. Teljesen abszurd.”

A klasszis sportolónő azzal védekezik, hogy egyáltalán nem szándékosak a nyögései. „Próbálok csendben maradni. De ez olyasvalami, amit egész életemben csináltam, amióta teniszezek. Ha nem figyelek rá, akkor nehéz. De igenis próbálom kontrollálni.”

Azt is tagadja, hogy példaképét, Szelest követné ebben is. „Nem láttam sokat játszani, mert Oroszországban nem tévéztünk annyit.” Ráadásul semmi haszna nincs az egésznek, ettől nem lesz jobb a játéka. „Nem a számmal játszom, nincs hatással a teniszemre. Ez csak egy száj.”

Sarapova az ellenfelek szörnyülködése mellett objektíve is elviselhetetlen. A füves Grand Slam-tornát rendező The All England Club környezetvédelmi szabályzata ugyanis 65 decibelben maximalizálta a hangkibocsátást. Sarapova ezt jócskán felülmúlta, majdnem negyven decibellel zajosabb a megengedettnél – írta a Daily Telegraph és a Sunday Times is. Az idei 103,2 decibeles rekorddal majdnem olyan hangos, mint egy kisrepülő, vagy egy közelben gyorsító motor. Zajosabb viszont, mint egy légkalapács két méterről, vagy egy diszkó belülről. A 85 decibel feletti hangnyomás már káros lehet, az ismétlődő 85 decibel maradandó károsodást okozhat. A dobhártya 120 decibelnél szakad be.

A mögötte leghangosabb Serena Williams is bőven átlépi a határt, az ő kiáltása 88 decibeles. Sarapova nagy elődjét, Szelest egy 93,2 decibeles ordítás után csöndre is szólították.

Már a harmadik wimbledoni fordulóban kiderült, Sarapova valóban nem szájjal teniszezik, és a hangerőrekord nem ér továbbjutást. A szintén orosz, a világranglistán 154. Alla Kudrjavceva két játszmában simán legyőzte.

Alapos tanulmányok híján nélkülöznénk a hosszas fizikai fejtegetést, az angol lapok írása azonban híján van egy fontos részletnek. A hangerősség mérésére használt decibel ugyanis nem a hangkibocsátás mértékét határozza meg, hanem azt, hogy egy adott ponton mekkora a légnyomás. Így az adott tárgyhoz, személyhez kapcsolódó decibelérték nem értelmezhető távolsági információk nélkül. Nem tudni, Sarapova milyen távolságban állt a mérőeszköztől. És mivel arról sincs információ, a mérés milyen messze történt Sarapova közönségétől, így nem tudni, okozott-e kárt – és milyet – hatalmas nyögéseivel.

Rovatok