Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébet beugrik a teniszpályára

2010. június 24., csütörtök 09:33

Habár a szerdai gigászi csata után valószínűleg mindenki a döntő szett 59:59-nél sötétedés miatt félbemaradt John Isner-Nicolas Mahut találkozó folytatását várja, a csütörtöki nap másik szenzációja kétségtelenül II. Erzsébet királynő látogatása lesz Wimbledonban. Nem véletlen a nagy izgalom, az uralkodó ugyanis nem szokott csak úgy minden második évben beugrani a tornára, utoljára 33 évvel ezelőtt járt a center pályán.

Ütőt legfeljebb a fotósok kedvéért ragad, miközben délelőtt körbesétál Wimbledonban, megnézi a juniorokat, majd a korábbi nagyok mellett a jelen top játékosaival is elcseveg, mielőtt elfoglalja az őt megillető helyet a királyi páholyban a center pályán. Igazán látványosnak ígérkezik, hogy a királynő kedvéért újraélesztik egy kis időre azt a 33 éve még létező hagyományt, miszerint a játékosoknak bevonuláskor meg kell hajolniuk, illetve pukedlizniük kell a királyi páholy felé.

II. Erzsébet 1977-ben egyszer már szerencsét hozott a briteknek, akkor Virginia Wade megnyerte a döntőt, és az egyik kedvenc rózsaszín kosztümjében pompázó királynőtől vehette át trófeáját. Azóta sem sikerült britnek megnyernie egyesben a wimbledoni tornát. Most megint van kit bűvölnie az illusztris vendégnek, kezdésnek jön ugyanis a skót Andy Murray, a britek nagy reménysége a hazai Grand Slam-győzelemre, aki a finn Jarkko Nieminen ellen bizonyíthat őfelsége jelenlétében. A szervezők nem okoztak nagy meglepetést a másik férfi mérkőzéssel sem, hiszen este zárásként a világelső Rafael Nadal mutathat be ujjgyakorlatot a holland Robin Haase ellen a center pályán.

A nőknél annál inkább felzúdulást keltett, amiért a napok óta a nagy találkozásra készülő és emlékezetes pukedlit ígérő Serena Williams helyett végül egy taiwani lány ellen pályára lépő Caroline Wozniacki került a centerre. Azért a címvédő Serenának sem kell túlzottan elkeserednie, hiszen valószínűleg bekerül a kiválasztott játékosok közé, akik külön is megihatnak egy csésze teát a 84 éves királynővel.

A királyi családot alapesetben a kenti herceg, II. Erzsébet unokatestvére képviseli Wimbledonban, díjátadóként betöltött szerepe mellett egyben ő a tornát rendező All England Club elnöke is.

Rovatok