Index Vakbarát Hírportál

Roddick durván kiakadt a vonalbíróra

2010. szeptember 2., csütörtök 15:25

A torna eddigi legnagyobb meglepetései születtek szerdán a US Openen, a férfiaknál kiesett a 2003-as bajnok Andy Roddick és a wimbledoni döntős Tomas Berdych is. Serena Williams tavalyi esete után ezúttal Roddick akadt ki, és került összetűzésbe az egyik vonalbíróval, habár a mostani helyzet és a tét nem volt olyan komoly, mint 2009-ben.

Roddick nem teniszezett rosszul, de nem játszott elég bátran, hiányzott a lendülete és a szervái sem voltak annyira veszélyesek mint általában, végül négy szettben, 3:6, 7:5, 6:3, 7:6-ra kapott ki a szerb Janko Tipszarevicstől. A szerb az első szettet még két látványos hibával bukta, a második játszma végétől azonban már óriási ütésekkel operált, sokat kockáztatott, de támadó tenisze meghozta gyümölcsét. Roddick keveset hibázott, de Tipszarevics megnyerte a második játszmát, a harmadikban pedig tizenöt nyerő mellé mindössze három ki nem kényszerített hibát ütött. Egyre inkább az volt a kérdés, hogy meddig tart ki a szerb lendülete, amikor a mérkőzést felrázó momentum elérkezett Tipszarevics 5:2-es vezetésénél a harmadik szettben.

Roddick egyik első szervájánál lábhibát mondtak be, ami meglehetősen ritka, ezért az amerikai ingerülten kérdezte a vonalbírótól, hogy szerinte melyik lába ért a vonalhoz. A nő a jobb lábát mondta, amely azonban Roddick szervájánál csak nagyon kifacsart módon érhetett volna a vonalhoz.

Ezen az amerikai kiakadt, percekig magyarázott ingerülten, annak ellenére, hogy a visszajátszásból látszott, a bal lábával valóban belépett. "Miért nem szereztek olyan bírókat, akik értenek is ahhoz, amit csinálnak?" – méltatlankodott, majd kifejezetten a vonalbírónak mutatta, hogy csak milyen hihetetlen mozdulattal érhetne a jobb lába a vonalhoz. "Ez teljességgel lehetetlen" – mondta, miközben ironikus megjegyzéseket tett.

Roddick végül 0-40-ről megfordított adogatójátéka után Tipszarevics kiszerválta a szettet. Roddick elment nadrágot cserélni, de közben még mindig hergelte magát.  "Nevetséges ez az egész" - mondta a vezetőbírónak miközben mérgesen levonult, mire visszajött a negyedik szettre, az érintett vonalbírót lecserélték egy másikra.

Bár a szettet elvesztette, de Roddick végül látszólag jól jött ki a közjátékból, sikerült megint felpörögnie, megint hozta adogatásait, míg Tipszarevics nem villogott már annyira, mint korábban. A szerb biztosan játszott a negyedik játszmában is, de egyre inkább érezni lehetett, hogy fárad, öt szettben már Roddick tűnt esélyesebbnek. Azonban végül nem jutottak el odáig, hiszen a brék hiányában rövidítés döntötte el a játszmát, amelyben azonban az amerikainak voltak rossz pillanatai, míg Tipszarevics nem ingott meg.

A szerb most is bizonyította, hogy játéka alapján bőven előrébb is lehetne a 44. világranglista helynél, azonban rendre beleszalad hosszú, küzdelmes mérkőzésekbe a nagy tornákon, így pedig nem lehet igazán sokáig jutni egy Grand Slamen. Roddick utoljára 2005-ben esett ki a harmadik kör előtt a US Openen, az öltöző felé menet csalódottan dobálta ki ütőit a közönségnek.

Nem sokkal kisebb fordulat, hogy a Roland Garroson elődöntőt, Wimbledonban Federer búcsúztatása után döntőt játszó Tomas Berdych-nek Flushing Meadows-ban rögtön az első kör jelentette a végállomást, ráadásul szettet sem tudott nyerni a 7:6, 6:4, 6:4-re diadalmaskodó francia Michael Llodra ellen. Bár Berdych az amerikai kemény pályás szezonban kicsit kifulladni látszik, de a francia elsősorban kiváló taktikájának köszönheti a győzelmet. Llodra az egyre ritkább szerva-röptét erőltette, és a játékot variálva, jókor meghúzott ejtésekkel sem engedte, hogy Berdych felvegye saját ritmusát. A cseh ugyan nem játszott rosszul, de Llodra 75-ször járt a hálónál a meccsen, ebből 48-szor övé lett a pont. Eddig a hetedik kiemelt cseh a torna legmagasabban rangsorolt áldozata.

Berdych kiesésével már teljesen sima a negyedik kiemelt Andy Murray útja az elődöntőig. Az első körös mérkőzésére érkező skótot ezúttal nem viselte meg annyira a meleg, mint Cincinnatiben, ha nem is túl látványos játékkal, de az éppen szükséges ráfordítással jutott 6:3, 6:2, 6:2-vel a szlovák Lukas Lacko ellen a második körbe. Murray jókor ütött nyerőket és vett elő ászokat, míg Lackót hibákra tudta kényszeríteni. Hasonlóan könnyedén vette a szerdát a többi esélyes is, Roddick és Berdych korai búcsúján kívül egyedül a horvát Ivan Ljubicic veresége jelentett kisebb meglepetést. A tizenötödik kiemelt 6:3, 6:7, 6:3, 6:3-ra, négy szettben maradt alul az újonc amerikai Ryan Harrison ellen.

A nőknél a tizenkilencedik kiemelt Flavia Pennetta ellen pályára lépett a második körben Szávay Ági is, akinek azonban nem sikerült a bravúr, az olasz 6:1, 6:4-gyel jutott a harmadik fordulóba. Bár Pennetta volt a mérkőzés esélyese, de a nagyszerű nyár és a kemény pályákon is bíztató játéka miatt nem volt elképzelhetetlen Szávay győzelme. Az első szett elején mindketten elvesztették az adogatásukat, azonban Pennetta 2:1-nél hozta a sajátját, és Szávay végül egyetlen megnyert szervajáték nélkül bukta az első szettet. A második szettben azonban felcsillant a remény, mivel a magyar lány rögtön brékkel kezdett, majd először hozta saját adogatását a mérkőzésen. 3:1-nél három esély is kínálkozott, hogy elvegye Pennetta adogatását, a dupla brékelőnnyel pedig nagyon közel kerülhetett volna a döntő szetthez. Nem tudta azonban kihasználni a bréklabdáit, míg az olasz 4:2-nél három játékot nyert zsinórban. Szávay nem tudott visszajönni, a szervája elvesztésével 6:4-re bukta a második szettet. A magyar lánynak egyesben ezzel véget ért az idei US Open, de párosban még versenyben van.

Venus Williams-nek az elején meggyűlt a baja a selejtezőből érkezett Rebecca Marino óriási szerváival, de végül 7:6, 6:3-mal két szettben nyert. A kanadai korábban még a legjobb ötvenből sem játszott senkivel, a centerpálya pedig egészen új világot jelentett neki, ennek ellenére nem ijedt meg. Az első szettben nem bírtak egymás adogatásaival, Marino pedig a tie breakben már 3-1-re is vezetett, innen azonban csak Venus nyert pontot. A másodikban már sikerült megtörnie a lendületét vesztett ellenfelét, és gond nélkül nyerte a mérkőzést. Többször is dekoncentráltan, adogatást is bukva, de egyébként nagyon simán győzött 6:2, 6:1-re a címvédő Kim Clijsters az ausztrál Sally Peers ellen.

A legdrámaibban Victoria Azarenkának ért véget a US Open, a fehérorosz lány agyrázkódás miatt összeesett az első szettben a Grandstanden, fel kellett adnia a mérkőzést. A tizenharmadik kiemelt Marion Bartolit lábsérülés is hátráltatta, az orvosi szünetet is kikérte a második szettben, végül 7:5, 6:4-re veszített honfitársa, Virginie Razzano ellen. A kiemeltek közül búcsúzott Alisa Kleybanova, és a wimbledoni meglepetés elődöntős Cvetana Pironkova is, a huszonegyedik kiemelt kínai Cseng Csiét a lassacskán kapaszkodó Ana Ivanovics verte.

Rovatok