Index Vakbarát Hírportál

Schiavone lemásolta Federer varázslatát

2010. szeptember 4., szombat 14:22 | nyolc éve frissítve

Meglepetést nem, de színvonalas játékot hozott a péntek a US Openen, ahol az olasz Francesca Schiavone Roger Federer bámulatos ütését idéző játékot mutatott be, és a világelső Rafael Nadal is óriási pontokat játszott második körös ellenfelével.

Francesca Schiavone

Az idei Roland Garros-győztes Schiavone eddig alaposan rácáfolt a korai búcsúját jósolókra, az első két mérkőzésén is dominálva ezúttal 6:1, 7:5-re győzött Alona Bondarenko ellen. Az olasz szépen variálta játékát, jókor hívta fel a hálóhoz az alapvonalon otthonosan mozgó Bondarenkót, aki az első szettben nem is tudott ellenfél lenni. A másodikban az ukrán kemény ütésekkel tört előre, Schiavone azonban felállt, és 4:5-nél a nap pontjával egyenlített. Egy óriási labdamenet végén Bondarenko átemelését a lába közül ütötte vissza, ez ugyan nem ért rögtön pontot, mint Federer esetében, de a meglepett ukrán így csak egy közepes röptével tudott válaszolni, amit már könnyedén fejezett be a csodálatos ütés után az öklét rázó olasz. Innen már övé volt a mentális fölény, Bondarenko nem tudta kiharcolni a döntő játszmát.

A káprázatos labdamenetekből az első kiemelt Rafael Nadal és az üzbég Denis Isztomin 6:2, 7:6, 7:5-re eldőlt mérkőzésén sem volt hiány. Az első szettben Nadal elképesztő elánnal kezdett, Isztomin pedig nem bírta tartani a lépést. Utána már nem volt ennyire látványos különbség a két játékos között, azonban a fontos pontokat kivétel nélkül mindig a spanyol nyerte. A második szettre Isztomin rátalált a játékára, bombaszervái mellett Nadal alig-alig tudott pontot nyerni fogadóként.

A tie breakben az üzbég repülőrajtot vett, majd több óriási mentés után egy spárgából átütött nyerővel jutott 5-1-es vezetéshez. Nadal mentális fölényére jellemző, hogy innen viszont egyetlen pont sem jutott Isztominnak, igaz, egy labdánál a háló is segített a spanyolnak. Az ilyenkor szokásos forgatókönyvvel ellentétben az üzbég nem omlott össze, sőt, Nadalnak kellett bréklabdákat hárítania a harmadik játszma elején. Az üzbég azonban a legvégén megingott, 6:5-nél másodszor már nem sikerült kiharcolnia a tie breaket, bukta a szerváját és a mérkőzést. Ezzel a mezőnyből a világelső került utolsóként a harmadik körbe.

Rafael Nadal

A negyedik kiemelt Andy Murray a különc Dustin Brownnal mérkőzött a második körben, a jamaicai azonban csak a 7:5, 6:2, 6:0-s találkozó első játszmájában tudott igazán ellenfele lenni a skótnak. Brown óriási szervákkal és kicentizett alapvonalütésekkel lepte meg a kemény pályán meggyőző Murray-t, a játszma végére azonban teljesen elfogyott a lendülete, és sorra hibázta el kockázatos ütéseit. Az összességében meggyőző tenisszel továbbjutó skót fokozta a nyomást, és az utolsó szett megnyeréséhez már csupán tizennyolc percre volt szüksége.

Philip Kohlschreiber

A legjobbakra mostanában kevésbé veszélyes Gilles Simon és a Grand Slameken rendre emlékezetes öt szetteseken búcsúzó Philip Kohlschreiber szállította a nap legküzdelmesebb mérkőzését, amely végül 4:6, 6:3, 1:6, 6:1, 6:3-ra lett a franciáé. A hullámzó színvonalú találkozón egyikük sem tudott tartósan ellenfele fölé kerekedni, azonban a döntő szettben már mindkét oldalról parádét, és látványos labdameneteket láthattunk. Öt szettes mérkőzésre kényszerült a huszonharmadik kiemelt Feliciano Lopez is Benoit Paire ellen, míg egy másik franciának, Julien Benneteau-nak fel kellett adnia Tommy Robredo elleni találkozóját. Az első mérkőzésén a hőség miatt szenvedő Benneteau a második szett végén meghúzta a bal csuklóját, így képtelen volt kétkezes fonákot ütni, és a szervához sem tudta megfelelően feldobni a labdát. Még percekig próbálkozott, többször járt a hálónál beszélni a vezetőbíróval, majd egy szökőévenként látott alsó szervát is meghúzott a játszma végi tie breakben, míg végül felhagyott a kísérletezéssel.

Gilles Simon

A nőknél két korábbi US Open-bajnok is beragadt a mérkőzés elején. Venus Williams magát verte a selejtezős Mandy Minella ellen, aki egyetlen nyerőt sem tudott ütni az egész első szettben, míg az amerikai minden labdára agresszíven lépett oda, viszont sokat is hibázott. Így egészen a hatodik játékig kellett várni, amíg egyikük tudta hozni az adogatását, Venus 4:2-től azonban már mindössze egyetlen játékot engedélyezett ellenfelének a 6:2, 6:1-re hozott mérkőzésen. Hasonló forgatókönyvvel zajlott a címvédő Kim Clijsters találkozója: a belga érthetetlen hibákkal bizonytalankodott, és Petra Kvitova már 3:0-ra is vezetett ellene, amikor végre kezdte összeszedni a koncentrációját, a cseh pedig sokat rontott. Így Clijsters a kezdeti döccenő után 6:3, 6:0-val ment a negyedik körbe.

Ana Ivanovics

Óriási meccsre van kilátás a legjobb tizenhat között, ugyanis a tavalyi Wimbledon után először jutott a legjobb negyedik körbe Grand Slam-tornán a jövő héten Clijsters-szel találkozó Ana Ivanovics, aki lassacskán visszaérkezik a legjobbak közé. A szerb pénteki találkozóján az első szett végén 4:5, 0-30-nál két labdára volt a játszma elbukásától, innen azonban fordított, és a másodikban már lemosta a pályáról a francia Virginie Razzanót. 7:5, 6:0. Végül nem lett annyira izgalmas Jelena Gyementjeva és Daniela Hantuchova 7:5, 6:2-vel az orosz győzelmét hozó találkozója, míg a Szávay Ágit búcsúztató Flavia Pennetta 6:4, 6:4-re kapott ki az izraeli Shahar Peertől.

Rovatok