Index Vakbarát Hírportál

Navratilova a Kilimandzsáró csúcsán ütöget

2010. december 7., kedd 14:13

A korábbi teniszsztár, Martina Navratilova Afrika legmagasabb pontjára, az 5893 méter Kilimandzsáróra akar feljutni. Ha a mellrákot nemrég legyőző klasszis felér, teniszezni is fog, legalábbis leüt néhány labdát. Akciójával hátrányos helyzetű gyerekek sportolásának támogatásra gyűjt.

A hegyre hétfőn indult egy 27 fős csoport, Navratilova mellett a paralimpiai bajnok német kerékpáros, Michael Teuber és az angol világbajnok tollaslabdázó Gail Emms is mászik. A tervek szerint 6-7 nap alatt fogják elérni a tanzániai csúcsot. A sportolók a mászással a Laureus Alapítványt segítik, azt szeretnék, ha minél többen adakoznának a hátrányos helyzetű fiatalok közösségi sportjának megteremtésére.

Az 54 éves Navratilova eddig csak 4000 méter magasra mászott, de szerinte könnyen tud majd akklimatizálódni az oxigénszegény magaslati körülményekhez, mert a coloradói, 2400 méter magasan fekvő Aspenben él. “Ez csak egy egyszerű túra, azontúl hogy kevesebb levegő lesz, nem szükséges hozzá különösebb hegymászó tapasztalat” - mondta.

Navratilova elárulta, régóta tervezi, hogy feljusson a Kilimandzsáróra: "Reméltem, hogy megtehetem csendben, de így most már az egész világ megtudja, ha nem sikerül.”

A teniszezőnő vállalása azért is rendkívüli, mert az év elején mellrákot diagnosztizáltak nála. A sugárkezelésekkel legyőzte a betegséget, a mászást az utókezelés részének tartja: “Tudom, hogy elég jó formában vagyok ahhoz, hogy eljussak a csúcsra. De vajon hogy bírom a magaslatot? Ez az amit nem tudok megjósolni, ha majd ott leszek, kiderül.”

Ha felér a csúcsra, a saját sportágát is kipróbálja Afrika tetején: "Viszek magammal ütőt, és elütök majd néhány labdát a csúcsról, hogy megnézzem, milyen messzire szállnak. A kevesebb levegő miatt elég messzire kéne menniük."

Rovatok