Index Vakbarát Hírportál

Fucsovics idén már Federerékkel játszik

2011. január 8., szombat 19:06

A juniorok között taroló Fucsovics Márton mostantól a profik között gyűjti a pontokat, hosszú idő után az első magyar férfi teniszező lehet, aki eljut a top100-ig, de a legjobb 50 sem elképzelhetetlen. Ha jól megy neki a játék, és elkapja a ritmust a felnőttek között is, év végére már a 200-ban lehet.

"Nagyon-nagyon nehéz lesz az első pár hónap és az első év" – mondta az egyik legnagyobb magyar tenisztehetségnek tartott Fucsovics Márton, akinek a junior világelsőség, a Grand Slam-elődöntők és a wimbledoni bajnoki cím után idén már a Rafael Nadal és Roger Federer vezette profi mezőnyben kell előrejutnia.

A nyíregyházi játékos tudja, hogy a junior eredményei után sokat várnak tőle. "Sokan azt hiszik, hogy már egy év alatt odaérhetek a legjobbak közé. Próbálom kizárni a nyomást, a cél most minél több meccset játszani és minél több meccset megnyerni" – mondta Fucsovics, aki februárban lesz 19 éves, így a juniorok között már nem versenyezhet.

„A cél bejutni az első 100-200 közé”. Jelenleg egy ATP-ponttal 1432. a világranglistán (a junior versenyekért nem jár ranglistapont), azonban jó játékkal, a becsúszó vereségeken fejben túllépve, és egy-egy tornán több meccset is megnyerve ugrásszerűen előreléphet, több mint ezer helyet javíthat. Nem is néz túl 2011-en, egyelőre ezt a célt szeretné teljesíteni.

Elképesztő éve volt

Fucsovics többszörös országos bajnokként és megnyert nemzetközi junior tornákkal a háta mögött 2007 végén került a Stuttgart melletti First Line teniszakadémiára. "Sok edző, sok játékos, saját konditerem, rengeteg pálya különböző borítással. Itthon, sajnos, nem lett volna esélyem arra, hogy olyan szinten készüljek, ami szükséges a nemzetközi sikerekhez, kint viszont minden feltétel adott” – értékelte a német viszonyokat még a nyáron.

2008-ban indult kisebb felnőtt versenyeken is, de nem volt sok sikerélménye, bár szerzett világranglista-pontokat, de általában legyőzték. Nem merült fel benne, hogy abbahagyja, német klubja is váltott, és ismét a junioroknál indította. Egyértelműen jó döntés volt, a Fucsovics érettebb, taktikusabb játékos lett, ami az eredményeken is meglátszott.

Több tornát is nyert, 2009 végén pedig párosban - első magyarként - tudott győzni a juniorok között a US Openen. Legnagyobb sikerét tavaly érte el Wimbledonban, ahol meggyőző játékkal megnyerte a fiú egyest, az Australian Openen és a US Openen pedig elődöntős volt. Év végén Junior Príma Díjat kapott sport kategóriában.

Fel kell venni a ritmust

A 186 centiméter magas Fucsovicsnak a felnőtt mezőnyben egyre inkább létszükségletnek tekintett óriási szervája megvan, a színes játék mellett az ászok, a könnyű pontok sokszor sorsdöntőek. Roger Federer a példaképe, saját játékát is hasonlóan agresszívnek, támadónak írta le. „A fonákon és a lábmunkán kell még fejleszteni” -, a legnagyobb fegyvereinek tartott adogatásával és tenyeresével elégedett.

"A profik között nem rontanak olyan sokat, ráadásul gyorsabbak is" – említette eddigi tapasztalatai alapján a junior és a felnőtt versenyek közötti legnagyobb különbséget. "Az a cél, hogy minél hamarabb felvegyem ezt a ritmust", reményei szerint ehhez úgy fél év kell.

Fokozatosan kell feljebb jutnia

Sűrű versenynaptárral számolnak, 2011-ben 30-35 hetet fog versenyezni, három-négy heteket turnézik majd, egyébként pedig ingázik a németországi akadémia és Nyíregyháza között. Első körben Future-tornákon kezdi a pontgyűjtést, később Challenger-versenyeken is indul. A héten menedzserével, Joó Györggyel már el is utazott egy ázsiai turnéra, két-két kínai és kambodzsai versennyel kezdi az évet. Az első január 10-én, hétfőn kezdődik Mengziben.

A pénzdíjat jellemzően csak a Grand Slameken kínáló junior versenyekkel szemben a még azokhoz hasonlóan a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) által rendezett Future tornákon már több tízezer dollárt lehet összeszedni, ennél is fontosabb azonban, hogy a ranglistahelyezés javításához szükséges ATP-pontokat is kínálnak.

A következő lépcsőfokot jelentő Challenger-sorozatot már az ATP szervezi, a komolyabb versenyek összdíjazása a százezer dollárt is meghaladja. Egy sérülés vagy kihagyás után még a legnagyobb teniszezők közül is többen visszatérnek a Challenger-versenyekhez pontokat gyűjteni és belerázódni.

Szabadkártyát kaphat Wimbledonban

A ranglista alapján Fucsovics még jó ideig nem indulhatna a harmadik sorozatban, a 250-es, 500-as, 1000-es ATP-versenyeken vagy a Grand Slameken, ahol a legjobbak játszanak, azonban a junioroknál elért sikerei alapján várhatóan több tornán is szabadkártyát kap. A világranglista első száz helyezettjén kívül is nagyon jó játékosok vannak, tisztában van vele, hogy ezekben a selejtezőkben sem lesz könnyű dolga.

„2010-ben a juniorok között megnyertem Wimbledont, ezért idén szabadkártyát kaphatok a selejtezőhöz, de lehet, hogy a főtáblához is”. A wimbledoni szabadkártya, vagyis az indulás joga az eddigi eredményeinek elismerése mellett hatalmas lehetőség, hogy a legjobbak között is kipróbálja magát kedvenc borításán, mindjárt a legrangosabb Grand Slam-tornán.

Az előző évi nagy győzelmek, a junior világelsőség és főként a wimbledoni diadal azonban talán ennél is fontosabb pluszt jelentenek majd 2011-ben. "Ezek átsegítenek a nehéz pontokon. A wimbledoni győzelem után többször is tapasztaltam, hogy ez számított. Ha éppen nem megy annyira jól, akkor is lehet ezekből erőt meríteni akár meccs közben is.” A teniszpályán egész meccsek fordulhatnak meg fejben, ebben pedig a rutin is sokat számít. A wimbledoni junior döntő abban is segíthet, hogy nagyobb közönség előtt se érezze feszélyezve magát.

Párosban és a Davis-kupában is indul

2011-ben elsősorban az egyesre koncentrál, de több tornán párosban is indul, ez is segítheti a gyorsabb belerázódást. A magyar Davis-kupa-csapatba is beválogatták, így tovább erősíti a Balázs-testvéreket. A sűrű versenyprogram mellett a tavalyhoz hasonlóan idén is meghívták több bemutató tornára is, ha idén is folytatódik a Taróczy Balázs-féle Tennis Classics, akkor minden bizonnyal ott is láthatjuk majd.

Rovatok