Index Vakbarát Hírportál

Federer megint megszorongatta magát

2011. január 19., szerda 15:44 | aznap frissítve

A címvédő megszenvedett a továbbjutással az Australian Open harmadik napján, csak öt szettben tudta legyőzni a nap mérkőzésén a felpörgő Gilles Simont, akit korábban még soha nem tudott megverni.

Eddigi két mérkőzésüket - igaz, egyiket sem három nyert szettre játszották Grand Slam-tornán - Simon nyerte még 2008-ban, ráadásul a francia korábban Rafael Nadalt is beleértve legyőzte már egyszer-egyszer a legjobbakat is, így aztán semmiképpen sem nevezhető könnyű második körös ellenfélnek. Azonban Federer US Open óta mutatott kirobbanó formája alapján a mérkőzés előtt úgy tűnt, hogy nem okozhat neki gondot a továbbjutás.

Az első és a második szett ennek megfelelően indult, a biztos kézzel pályára lépő svájci alig egy óra alatt elhúzott 6:2, 6:3-mal. A harmadik játszmában azonban elvesztette a koncentrációját, a szervája visszaesett és rengeteg hibával játszott, az elmúlt fél évben nagyon ritkán szenvedett ennyire.

Simon a svájci visszaesésével párhuzamosan kezdett nagyon magas színvonalon teniszezni, így ki tudta használni a lehetőséget. A francia már 4:1-re is vezetett dupla brékelőnnyel, amelyből egyet végül leadott, de 6:4-re így is befejezte a játszmát. Úgy tűnt, hogy Federer sem szakadt meg a szettért, inkább a negyedikben akarta eldönteni a mérkőzést.

A francia első adogatásánál el is jutott két bréklabdáig, azonban ezeket Simon hárította, Federer pedig nem tudott látványosan feljavulni. Megvillantak parádés megoldások is, de túl sokat hibázott ahhoz, hogy olyan magabiztosan és agresszíven játszon, mint az elmúlt hónapokban. A biztonsági teniszből pedig sokszor a vérszemet kapó Simon tudott jobban gyorsítani, végül ő brékelt először, Federer pedig minden igyekezete ellenére sem tudott visszajönni.

Az elején még elképzelhetetlennek tűnő döntő szett szorosan indult, kezdetben Simon még tudta hozni az előző két játszmában mutatott színvonalat, sültek a tenyeresei, volt olyan pillanat, amikor tíz nyerőjével szemben Federer csak egyet tudott ütni. Azonban érezhető volt, hogy nem tud végig ilyen magasságban játszani. Federernek sikerült 0-30-ról megfordítania az egyik adogatójátékát, és végül 3:2-nél a francia elfogyott fejben, a volt világelső egy okos ponttal vette el az adogatását.

Federer láthatóan megnyugodott, még mindig nem játszott hibátlanul, de tudta fokozni a nyomást. Simon a legnagyobb játékosokra jellemzően a meccsben maradásért adogatva még megfordította 0-40-ről a szerváját, azonban Federer már nem engedte ki a kezéből a meccset. A végére az első szervái is feljavultak, saját adogatásánál második mérkőzéslabdáját már kihasználta. 3 óra 23 perc alatt sikerült nyernie a küzdelmes mérkőzésen, amelyen igazán nagy veszélybe végül nem került.

Egy-egy szettet sokan buktak

Egy másik elhúzódó ötszettesen, 3 óra 52 perc alatt sikerült csak győznie a 9. kiemelt Fernando Verdascónak, aki Janko Tipszarevicset győzte le kétszettes hátrányból fordítva 2:6, 4:6, 6:4, 7:6, 6:0-ra. A szerbnek védjegye, hogy ehhez hasonló nagy meccseken búcsúzik, ugyanakkor éppen ezért sem tud előrejönni a legjobbak közé. Tipszarevics eltökélten kezdett, a negyedik játszmában pedig három meccslabdája is volt. Azonban Verdasco végül rövidítésben kiharcolta a döntő szettet, ott pedig már saját bevallása szerint fizikailag nem bírta a lépést a szerb.

Novak Djokovics sem tudott teljesen gördülékenyen végezni, a harmadik kiemelt egy elvesztett tie break miatt kényszerült 7:5, 6:7, 6:0, 6:2-re a horvát Ivan Dodig ellen. A szerb nem volt a legjobb formában, a második szettet nem sikerült kiszerválni, miközben Dodig nagyon elszántan tudta tartani magát az első két játszmában, rengeteget futott, azonban az utolsó két szettre már nem maradt ereje.

Úgy tűnik, hogy a szerda leginkább a négyszettes meccsek napja volt: Djokovics mellett éppen ennyiben nyert a várakozásokhoz képest végül nem annyira izgalmas mérkőzésen a 6. kiemelt Tomas Berdych az időnként a legnagyobbakat is elkapó Philipp Kohlschreiber ellen, szettet veszített Gael Monfils, Ivan Ljubicic, Victor Troicki és Tommy Robredo is, utóbbi a 16. kiemelt Mardy Fisht verte meglepően könnyedén. Három szett is elég volt Andy Roddicknak vagy éppen Stanislas Wavrinkának.

A nőknél nagyon könnyedén győzött a világelső Caroline Wozniacki és a sérülésből visszatérő Justine Henin, továbbment Li Na, Szvetlana Kuznyecova és Marija Sarapova. Az első szettet rövidítésben elbukó Venus Williams ugyanakkor csak három játszmában végzett, és kifejezetten megszenvedett a tavalyi Roland Garros-bajnok Francesca Schiavone, aki döntő szett 9:7-re nyert csak Rebecca Marino ellen egy 2 óra 26 perces mérkőzésen.

Rovatok