Index Vakbarát Hírportál

Kifújtak Söderling bombatenyeresei

2011. január 24., hétfő 17:37

A negyedik helyen kiemelt Robin Söderling meglepetésre kiesett a legjobb tizenhat között az Australian Openen, pedig az egyik legjobb formában érkező játékos volt a torna kezdetén. A svéd a tőle megszokott agresszív játékhoz nem volt elég stabil, rengeteget hibázott, miközben a feltörekvő ukrán Alexander Dolgopolov 50 nyerője mellé csak 23 rontás társult, és a második szettől a szervái is feljavultak.

Az első játszmában még nagyon egyértelműnek tűnt a mérkőzés, Söderling dominált, az alapvonalról elengedett bombáival kilőtte a vonalakat a 21 perc alatt behúzott szettben. A másodikban azonban Dolgopolov is kezdett belelendülni, a Söderling ellen leginkább hatásos nyesésekkel szedte szét a svéd játékát, ráadásul tenyereseivel is többször le tudta ütni a pályáról.

A harmadik szettben Söderling próbálta visszaszerezni a kezdeményezést, azonban támadó tenyeresei ezúttal rendre kicsúsztak, így Dolgopolov nagyon könnyedén szerzett vezetést. A negyedik játszmában Söderling megint pontosabb lett, már két brékkel 4:0-ra is vezetett, azonban végül csak nagy küzdelemben, előnyéből egyet megtartva hozta 6:4-re a szettet. A svéd hiába került rögtön előnybe a döntő szettben, képtelen volt megtartani a bréket, és végül az ukrán húzott el, majd negyedik meccslabdáját kihasználva meglepően könnyedén nyerte a szettet és ezzel a mérkőzést. Az ukrán a negyedik Grand Slam-tornáján Jo-Wilfried Tsonga után újabb nagy skalpot gyűjtött be.

A világelső Rafael Nadal előző meccse után nyilatkozta, hogy még mindig nem százszázalékos dohai betegsége óta, ezúttal egy nehéz ellenféllel, Marin Cilic-csel került szembe, azonban a horvát az előző körben csak egy maratoni mérkőzésen győzte le John Isnert, így nem volt topon fizikálisan.

A 6:2, 6:4, 6:3 az eredmény ellenére sem volt könnyű győzelem Nadalnak, rengeteg játékban alakult ki egyenlő, azonban a kulcsfontosságú pontok a spanyol javára dőltek el. Cilicen már az első játékban látszott a fáradtság, ennek ellenére szép pontokat is bemutatott a későbbiekben, de a harmadik játszma végére már elfogyott.

David Ferrer veszített egy szettet a selejtezőből érkező kanadai Milos Raonic ellen, de ettől még biztosan nyert, míg Andy Murray nagyon simán győzte le 6:3, 6:1, 6:1-re Jürgen Melzert, a torna előtt az első négyből kicsúszó skót jó formában van.

A nőknél nem voltak nagy meglepetések, Kim Clijsters az első szettben ugyan még tie breakre kényszerült, azonban a másodikban már biztosan győzött Jekatyerina Makarova ellen. Könnyen jutott tovább a második kiemelt Vera Zvonarjova, döntő szettben győzött Petra Kvitova. Agneiszka Radwanska megszenvedett Suaj Penggel, a kínainak a döntő szettben meccslabdája is volt, azonban nem volt elég bátor és koncentrált a végén.

Rovatok