Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első ázsiai Grand Slam-bajnok

2011. június 4., szombat 17:52

Nagyon meggyőző játékkal, mindössze egy pillanatnyi megingással a kínai Li Na 6:4, 7:5-ra legyőzte a címvédő Francesca Schiavonét a Roland Garros női döntőjében. Li az első ázsiai, aki Grand Slam-tornát tudott nyerni.

A kínai szinte az egész mérkőzésen nagyon koncentráltan, és ami még fontosabb: higgadtan játszott második Grand Slam-döntőjén, egyáltalán nem érződött rajta, milyen hatalmas siker közelébe ért. Schiavone nem játszott rosszul, de képtelen volt megtalálni a kínai teniszének ellenszerét.

Li sokkal könnyebben nyerte adogatójátékait, 3:2-nél pedig sikerült elvennie az olasz adogatását, majd semmire hozta a sajátját. Nagy küzdelmet már nem hozott az első játszma, a következő három adogatójátékban egy fogadópont született, Li pedig kiszerválta a szettet. A kínai fölényére jellemző, hogy ötször annyi nyerő ütést hozott össze, mint ellenfele.

A címvédő továbbra sem tudott mit kezdeni Li magasra pörgetett labdáival, a második játszma elején rögtön három bréklabdát kellett volna hárítania, de csak kettőt sikerült. Innentől mindketten hozták az adogatásaikat, de Schiavone kétszer is bréklabdáról fordította meg a sajátját, míg 4:3-nál Li egy pillanatra megremegett.

Miután visszavette elvesztett adogatását, majd hozta a sajátját, úgy tűnt, hogy Schiavone teljesen váratlanul akár ki is egyenlíthet és kiharcolhatja a döntő szettet.

Li azonban a pár perces hullámvölgy után kétszer is megoldotta a szettben maradást. 6:5-nél éppen csak csípte a vonalat Li egyik labdája, így Schiavone nem jutott szettlabdához, sőt, innentől nem nyert több pontot. Az olaszt nagyon megvazarta, hogy a vonalbíró döntését felülbírálta a mérkőzés vezetője.

A kínai 7-0-ra hozta a tie breaket, és 1 óra 58 perc alatt megnyerte a Grand Slam-döntőt.

Li nagyon biztosan kapaszkodott előre a ranglistán az elmúlt évben, az év eleji Australian Openen pedig már bejutott a döntőbe, ott azonban még három szettben kikapott Kim Clijsterstől. A Roland Garros megnyerésével a jövő héttől már ő lesz a világranglista 4. helyezettje. Schiavone ugyan nem védte meg címét, azonban az újabb döntő így is hatalmas eredmény.

Rovatok