Index Vakbarát Hírportál

Monfils már tízévesen lement spárgába

2011. szeptember 17., szombat 09:51 | aznap frissítve

Az egy időben csak salakon látott, azonban egyes játékosoknál azóta már kemény pályán is megszokott - ott azonban fokozottan sérülésveszélyes - csúszkálásokról kérdeztek több teniszezőt még a US Openen, írja a USA Today.

Általában a higanymozgás nagymestere, a francia Gael Monfils mutatja be a leglátványosabb becsúszásokat, de a világelső Novak Djokovics is kitűnően alkalmazza az ilyen mentéseket.

Az 1,93 méter magas Monfils azt mondta, tízévesen fedezte fel, milyen hatékonyan tud csúszkálni. Ennek persze a szülei már nem örültek annyira, mivel rendszeresen ijesztően szétnyúzott cipőkkel ment haza.

"Úgy gondolom, hogy én vagyok benne a legjobb" - mondta mosolyogva a francia, aki sokkal gyorsabbnak érzi magát a csúszással, mintha helyette két gyors lépést tenne. A szinte spárgába forduló mozdulatot annyira ösztönösen csinálja, hogy a reklámfotózásokon már nem is nagyon tudta szándékosan felvenni a kért pózt.

"Ez nem olyasmi, amit elterveztem, hogy megtanulok" - mondta Djokovics. "Nem hiszem, hogy van olyan edző, aki azt mondja, hogy helyes kemény borításon csúszkálni. Egész egyszerűen nem tesz jót a szervezetnek."

A csúszással ugyanakkor sokkal nagyobb területet tudnak lefedni a játékosok, ráadásul még ha ösztönös is, ez olyan képesség, amit lehet fejleszteni.

A nőknél főként Kim Clijsters fejlesztette tökélyre a spárgákat, de Jelena Jankovics is mindig keményen védekezett, amíg egy tavaly júliusi bokasérülése miatt vissza nem kellett vennie a csúszkálásból.

Rovatok