Index Vakbarát Hírportál

Monfilsék szórták a láb közötti ütéseket Budapesten

2011. október 30., vasárnap 13:21 | aznap frissítve

Fergeteges show-t varázsolt Gaël Monfils és Fernando Verdasco, a mai tenisz két éljátékosa a Papp László Sportarénában szombat este negyedik alkalommal megrendezett Tennis Classics-on. A láthatóan teniszértő közönség a világranglista 10. és 22. helyezettjének minden kemény ütésére és mutatványára, de a bohóckodásra is vevő volt, így a két játékos összecsapása nagyszerű hangulatban telt.

A két teniszező az első szettben még keményen ütötte a labdákat, és csak néha-néha villantak fel a könnyedebb játékot ígérő mozzanatok. A meccs rögtön egy maratoni, 12 perces Verdasco adogatójátékkal indult, de innen aztán már felgyorsult a játék. Mindketten óriási szögeket nyitottak, jókor gyorsítottak, és a tétmeccseken is egyre népszerűbb láb közötti ütésekkel is próbálkoztak. A kemény pályán is bátran csúszkáló és spárgázó Monfils 2:2-nél brékelni tudott, majd 5:3-nál ismét elvette ellenfele adogatását és ezzel hozta a játszmát.

A közönség hangosan biztatta a második szett elején is sokat hibázó Verdascót, és a Vamos, Rafa!-kkal tarkított Vamos, Verdasco! bekiabálások ugyan kicsit cirkuszi hangulatot teremtettek, de mindkét játékos nagyon fellelkesült. A játszma innentől már főként a közönségszórakoztatásról szólt: mindketten bemutatták tánctudásukat, Monfils terpeszugrásból ütött láb közötti nyerőt, Verdasco beállt labdaszedőnek a maga helyett játékba küldött kisfiú helyett.

A legnagyobb sikert talán a Novak Djokovics imitációit idéző Nadal paródia aratta, Verdasco ugyanis a közönség unszolására másfél játékon át megidézte a világranglista másodikat a csarnokban. Az adogatás-fogadásnál és még a pihenő alatt a kanapén is hozta Nadal allűrjeit, és a jól ismert ökölrázás sem maradt el a megnyert pontok után. Verdasco nem állt meg ennyinél, még Marija Sarapovából és Roger Federerből is adott egy kis ízelítőt.

Monfils sem vett vissza a mókázásból, egy pontnál a hálón átugorva érkezett meg a labdával együtt ellenfele térfelére, majd az ütőcsapkodós műbalhéból is kivette a részét. Miután váratlan vita támadt a második szett végeredményéről, a teniszlabdákat eldugó Monfils lábtenisszel döntötte volna el a meccset, de azért 6:3, 5:7 után végül a gálákon szokásos döntő rövidítésben győzött 12:10-re az egy bukfencet is bemutató francia.

A két játékos annyira belejött már egyes mérkőzésükön a bohóckodásba, hogy kicsit el is lopták a show-t a gálát hagyományosan záró páros meccs elől, amelyen a trükkmester és állandó résztvevő Manszúr Bahrami is pályára lépett. Az iráni-francia Bahrami Verdascóval került össze, míg Monfils honfitársával, Fabrice Santoróval alkotta a másik párost.

Itt már az első pillanattól kezdve sem vettek semmit komolyan a játékosok, jött a Bahramitól megszokott hálólenyomás, egyszerre több labda volt a pályán, célbalövéssel is próbálkoztak, és a pantomimtenisz sem maradt el egy látványos Monfils lassított vetődéssel a végén. A francia páros a pályán kívüli átjáró részből is adott vissza labdákat, Monfils pedig a nagyobb rontások után büntetésből rögtön lenyomott két-három fekvőtámaszt.

A két jelenlegi sztár és a bohóckodás előtt két egykori legendát is láthattak a nézők, a hagyományokhoz hűen ezúttal is érkeztek nagy öregek a tornát szervező Taróczy Balázs egykori tanítványa, Goran Ivanisevic és Jevgenyij Kafelnyikov személyében. Az időnként régi bombaszerváit előhúzó horvát végül 6:4, 7:5-re kikapott a kicsit mackós, de még mindig nagy szögeket nyitó orosz ellen.

Persze ők sem vettek minden labdamenetet komolyan, bevonták a labdaszedőket is a játékba, Ivanisevic az egyik kislánynak még egy széket is bevitt a hálóhoz, hogy biztosan sikerüljön a szervája. A horvát végül annyira megirigyelte a mutatványt, hogy az alapvonalnál ő is felállt a székre, és onnan eresztett meg egy hatalmas adogatást. Egy mozgalmas játék után pedig fáradtan a kanapén eldőlő Ivanisevicet Kafelnyikov barátian odaállt legyezni.

A nézők a torna elején Santoro és az 1996-os wimbledoni bajnok Richard Krajicek mérkőzésével kezdhették a ráhangolódást. A játékos megoldásokkal operáló francia végül 6:4, 6:1-re győzte le a holland óriást.

Rovatok