Index Vakbarát Hírportál

Kifütyülték a sunnyogó londoni polgármestert Federerék meccsén

2011. november 29., kedd 15:27

Kiélezett, feszült pillanatokban a legrosszabb, ha a teniszjátékosok figyelmét külső tényezők vonják el a játékról, de a vasárnapi évzáró világbajnokság döntőjében Boris Johnson, a különc londoni polgármester éppen ezt tette.

A második szett hajrájában tie breakben kiegyenlítő Jo-Wilfried Tsonga 2:1-nél különösen fontos adogatáshoz készülődött a döntő játszmában, amikor a vezető bíró jelezte, hogy még várjon. A francia idegesen pattogtatta és pörgette a labdát az alapvonalnál, és a másik oldalon Roger Federer is próbálta megőrizni a koncentrációját, miközben több néző is késve érkezett vissza helyére, addig pedig nem folytatódhatott a játék.

A közönség egy része a történteket megelégelve végül fújolással fogadta a legutolsóként besettenkedőket, köztük Boris Johnson londoni polgármestert, aki miatt csaknem egy percet kellett várniuk a játékosoknak.

A nézők egy része egyébként meglepő módon nemcsak a Grand Slameken – ahol négyórás mérkőzések is kialakulhatnak –, de a két nyert játszmára folyó tornákon sem bír végigülni egy meccset, még akkor sem, ha éppen két szupersztár vív kiélezett küzdelmet a vébé megnyeréséért.

Bázelben, a Federer szülővárosában rendezett tornán ugyan a többség még véletlenül sem hagyta volna ki a svájci teniszező meccseinek egyetlen pillanatát sem, de sokan ott is megindultak a büfébe a szettek között. Ilyenkor a játékosok következő pihenőjéig nem térhetnek vissza a terembe, ezért érkezett vissza Boris Johnson is 2:1-es állásnál.

A londoni polgármester belépője mellett az is nagy felhördülést keltett vasárnap, amikor 5:3-nál Tsonga a meccsért adogatott, de már 0-30-ra állt Federer. Nem jutott azonban három bréklabdához, a francia egyik nagy bombáját csak kerettel találta el, és a labda olyan magasra szállt, hogy hozzáért az O2 aréna tetőszerkezetéhez.

A pont már érvénytelen volt, de a labda Tsonga térfelére érkezett vissza, ahol a francia egy finom mozdulattal könnyedén lekapta az ütőjével. Ehhez hasonló bravúros megoldásokat leginkább a budapesti Tennis Classics-okról ismert Manszúr Bahramitól szoktunk látni, igaz, ő legtöbbször megoldja, hogy közvetlenül a zsebébe essen vissza a több tíz méter magasba fellőtt labda.

A francia végül tartani tudta az adogatását, de a meccset már nem volt esélye megfordítani. Federer hatodszor nyert az évzáró világbajnokságon, ezzel új rekordot állított fel, otthagyta Ivan Lendlt és Pete Samprast.

Rovatok