Index Vakbarát Hírportál

Serena Williams ötödször bajnok Wimbledonban

2012. július 7., szombat 18:07

Serena Williams döntő szettben győzte le 2 óra 2 perc alatt 6:1, 5:7, 6:2-re a harmadik kiemelt Agnieszka Radwanskát a wimbledoni döntőben, ezzel ötödször nyerte meg a tornát, és összességében 14. Grand Slam-győzelmét aratta.

Az amerikai nagyon sima győzelmének induló meccs a második szettben Radwanska feltámadásának köszönhetően izgalmas lett, de Williams a döntő játszmára már nagyon odatette magát. Az amerikai továbbra is nagyszerűen szervált, 17 ászt ütött az 58 nyerő ütéséből.

A héten légúti betegséggel is küzdő lengyel idegesen kezdett, Williams pedig lerohanta. Radwanska 5:0-nál tudott egyáltalán feliratkozni az eredményjelzőre, de az amerikai utána kíméletlenül kiszerválta a játszmát.

A legjobbkor jött az esőszünet Radwanskának az elveszített első szett után. Sokkal eltökéltebben állt ki a huszonöt perces kitérő után, és ugyan a második adogatását könnyedén elvette Williams, de utána Radwanska percei következtek. A feljavult játékával egyre több lehetősége volt a hibázgató amerikai ellen, és 4:3-nál ki is egyenlített. 6:5-nél aztán két szettlabdához is jutott Williams adogatásánál, és rögtön az első kihasználva behúzta a játszmát.

Williams megrázta magát, és nagyon keményen támadott a döntő szett elejétől kezdve, Radwanskának nem volt olyan adogatójátéka, amelyikben ne jutott volna el bréklabdáig az amerikai. Saját szervájánál pedig az egyik adogatójátékot kevesebb mint egy perc alatt hozta négy ásszal. 2:2-nél vette el először a lengyel szerváját, 4:2-nél pedig újból. A harmadik szettben már nem volt esélye Radwanskának, látszott, hogy Williams nagyon akarta a győzelmet, és ezért mindent meg is tett.

Williams a sérülése miatt kihagyott egy év után tavaly már bejutott a US Open döntőjébe, de ott nagyon simán kapott ki Samantha Stosurtól. A Wimbledont megelőző Roland Garroson meglepetésre az első körben búcsúzott, de a füvespályás Grand Slamen végig nagyon meggyőző volt. Jó formáját jelezte, hogy a címvédőt, Petra Kvitovát, és a világranglista második Victoria Azarenkát is szettveszteség nélkül győzte le a fináléig. Williams korábban 2000-ben, 2002-ben, 2008-ban és 2009-ben nyerte meg Wimbledont, mostani győzelmével beérte a szintén öt diadalt számláló testvérét, Venust.

Radwanska 2005-ben a juniorok között megnyerte Wimbledont, de azóta csak legfeljebb negyeddöntőig jutott a Grand Slameken, így már a döntőbe jutással is hatalmas eredményt ért el. Ugyanakkor a döntő veszteseként nem veszi át a vezetést hétfőtől a világranglistán, a második lesz majd.

Vasárnap délután a férfi döntőben Roger Federer és Andy Murray küzd majd a trófeáért.

Eredmény:

női egyes, döntő:
Serena Williams (amerikai, 6.)-Agnieszka Radwanska (lengyel, 3.) 6:1, 5:7, 6:2

Rovatok