Index Vakbarát Hírportál

Táskástól fújta be a széket a pályára a szél

2012. szeptember 8., szombat 23:26 | aznap frissítve

A harmadik kiemelt Andy Murray a játékot átíró szélviharban győzte le Tomas Berdychet 5:7, 6:2, 6:1, 7:6-ra a US Open első férfi elődöntőjében, ezzel elsőként jutott be a fináléba. A közelgő vihar miatt a női döntőt vasárnapra halasztották a szervezők, azt még nem tudni, a férfi döntőt mikor tartják meg.

A körülményeket jól jellemzi, hogy többször is a pályára szálló nejlon vagy papírdarab miatt kellett megszakítani, majd újrajátszani labdameneteket, de ennél látványosabb problémákat is okozott a kavargó szél.

Az első szett elején Murray még sapkában kezdett, de az egyik labdamenetben a szél lefújta a fejéről. Átütötte a labdát, de a sapkája előbb ért földet. Berdych ezt szóvá is tette, így végül megismételték a pontot, amit Murray elbukott, ezért dühösen dobta el a sapkát, amit többet nem is vett fel.

A harmadik szett végén viszont már egész egyszerűen a pihenőnél felállított egyik széket táskástól borította be a pályára a szél, a labdaszedőknek kellett gyorsan rendet tenniük.

Az első szettben Berdych tudott jobban játszani a nem mindennapi körülmények között, többször tudta ellenszélben hozni a szerváját, miközben Murray túlságosan is passzív volt. Az egyszerre biztonsági és taktikus játék nem hozott gyors pontokat, 1 óra 17 perc alatt dőlt el 7:5-re az első játszma.

A második szett elején azonban Murray agresszívebb lett, rögtön brékelte is cseh ellenfelét, aki nem tudott mit kezdeni az új felállással. Murray ráérzett a szélre, és nemcsak a 6:2-re megnyert második, hanem a 6:1-re behúzott harmadik játszmában is egyértelműen dominált. A harmadik játszmában mutatott teljesítményét az is jelzi, hogy száz százalékban minden egyes első szerváját beütött a skót.

A negyedik szettben Murray vezethetett volna 4:0-ra is, de nem tudta kihasználni a lehetőséget, ezzel visszaengedte Berdychet a mérkőzésbe. A megint az első szettben látott formáját mutató cseh feltámadt, és nagyon közel került a döntő játszmához is. 5-2-re is vezetett a tie breakben, azonban a végén megint többet hibázott, így nem egészen négy óra alatt a skót besöpörte a győzelmet.

Murray ötödik Grand Slam-döntőjébe jutott be. A skót nem sokáig ünnepelhetett, a szervezők a megjósolt vihar miatt a meccs végi interjút sem a pályán, hanem az öltözőben vették fel, hogy Novak Djokovics és David Ferrer percekkel az első elődöntő vége után már meg is kezdhesse a sajátját.

A címvédő Djokovics nagyon rosszul kezdett a szélben, Ferrer rögtön elvette az adogatását, és elhúzott egészen 5:2-re, amikor is a szervezők még a vihar megérkezése előtt félbeszakították a játékot. A második elődöntőt vasárnap fejezik be, utána rendezik a női döntőt, a férfi döntő pedig hétfőre csúszik át, immár zsinórban negyedik éve.

Eredmények:

férfi elődöntő:

Murray (3., skót) - Berdych (6., cseh) 5:7, 6:2, 6:1, 7:6

Djokovics (2., szerb) - Ferrer (4., spanyol) 2:5, vasárnap fejezik be

Rovatok