Index Vakbarát Hírportál

Djokovics történelmi győzelmet aratott

2013. január 27., vasárnap 14:23

A világelső Novak Djokovics 6:7, 7:6, 6:3, 6:2-re megfordította a vasárnapi döntőt Andy Murray ellen, így ő az első játékos az Open-érában (1968 óta), aki zsinórban három évben diadalmaskodott az Australian Openen. Legsikeresebb Grand Slamjét negyedszer nyerte meg, összességében pedig már hat nagy tornánál jár.

Az első két szett elképesztő szorosan alakult, az első brékre is három órát kellett várni. A sok hibával kezdő Djokovics a meccs második felére magára talált, sokkal stabilabb lett, míg Murray valójában két játszmán át volt igazán versenyben a világelsővel. Vízhólyagos lába mellett a Roger Federer elleni kemény elődöntő is megviselhette a végére elfáradó skótot, aki nem is adogatott olyan hatékonyan, mint a svájci elleni elődöntőben. Djokovics és Murray mérkőzésének alakulását itt olvashatja vissza percről percre>>>

A meccs elején Djokovicsnál gyűltek a ki nem kényszerített hibák, miközben Murray támadóan állt ki, a kellő pillanatokban át tudta venni az irányítást. Az egyik labdát egy vetődés után a földön fekve visszadó Djokovics ugyan a szett végére eljutott bréklabdákig is, de kihasználni egyiket sem tudta. A rövidítésben pedig teljesen szétesett, pontot is alig nyert, Murray így 7-2-vel megszerezte a vezetést.

A skót lendületből vezetést szerezhetett volna a második szett elején is, de Djokovics három bréklabdát hárítva összeszedte magát. A játszma közepére jellemző gyors labdamenetek után a végére tovább javult a játéka, de Murray is eltökéltnek tűnt. Az újabb rövidítést (7-3) ezúttal a világelső játszotta le koncentráltabban, miközben Murray sokszor túl passzív volt.

A harmadik játszma elején közelről bepillanthattunk abba, milyen egy teniszező lába egy kéthetes torna végére, amikor Murray vízhólyagos lábát kezelték. A skót egyre rosszabbul mozgott, de ennek ellenére egészen a játszma végéig tartotta magát az adogatásánál. Djokovics azonban 4:3-nál megtörte Murray-t, így három óra után megszületett az első brék a mérkőzésen. Innen a szerb már semmire szerválta ki a játszmát, és érezhetően közel került a végső győzelemhez.

A meccs végére Djokovics játéka már a még mindig be-becsúszó hibák ellenére összeállt, Murray-nek pedig voltak még elvétve ugyan lehetőségei, de már hiába próbálkozott. A világelső előbb 1:1-nél, majd 3:1-nél vette el újból az adogatását, és már komolyabb izgalmak nélkül fejezhette be a mérkőzést.

Nem volt akkora feszültség, mint a tavalyi 5 ra 53 perces döntőben Rafael Nadal ellen, vagy Stanislas Wawrinka elleni mérkőzésén a negyedik körben, ezért a pólóját ugyan nem tépte le, de Djokovics az öklét rázva, üvöltve örült az újabb Australian Open-győzelmének.

A világelső ezzel a szeles körülmények között elveszített US Open-döntőért is visszavágott Murray-nek, aki ugyanakkor Ivan Lendl vezetésével egyre jobb játékot mutatva készülhet a szezon további részére. Ugyanakkor hiába nyert már egyszer, fejben nem biztos, hogy könnyű lesz feldolgoznia az újabb Grand Slam-döntőben elszenvedett vereségét.

Djokovics és Murray mindenesetre még sok kemény meccset játszhat egymás ellen. A nagy négyesből Nadal sérülés miatt már több mint fél évet kihagyott, és egyelőre kérdéses, milyen formában tér majd vissza, Federer 31 évesen pedig a körülményektől (ezúttal például a Jo-Wilfried Tsonga elleni ötszettes negyeddöntő) függően az előkelőbb ranglistahelyezés ellenére a skót ellen sem számít feltétlenül esélyesnek.

„A képességeink határáig hajtottuk egymást. Ez a kedvenc Grand Slam-tornám, hihetetlen érzés újra a magasba emelni a Norman Brookes Kupát. Sok nagy csatát vívtunk már Andyvel, és remélem, még sokat is fogunk" – mondta Djokovics a meccs után. "Fájdalmas volt a lábamon lévő hólyag, de nem amiatt vesztettem" – mondta Murray, aki a rekordot felállító Djokovicsot is méltatta.

Rovatok