Index Vakbarát Hírportál

Szeles Mónika: Alig várom a találkozást

2013. március 6., szerda 16:05

Ahogy az Index megírta jó két hete: Szeles Mónika Magyarországon teniszezik. Az időpont: március 30, a húsvéti hétvége, a helyszín, Veszprém.

Az idén decemberben negyven éves újvidéki származású játékos a magyar állampolgárságot 2007-ben a második kerületben kapta meg. Pályafutása alatt sohasem játszott Magyarországon, most először teszi meg, a veszprémi teniszfesztiválon.

Szeles videóüzenetet is küldött. Mint Pákay Péter, az egyik főszervező, a hazai szövetség elnökségi tagja elmondta, azért volt erre szükség, mert sokan kételkedtek abban, hogy az utoljára Bukarestben játszó Szeles eljön-e. (Hat éve Navratilovával csapott össze.)

„A szerződést aláírtuk, büszkén mondhatom, hogy a magyar közönség is találkozhat a valaha volt egyik legjobb magyar teniszezővel” – jelentette ki Pákay.

Szeles ellenfele az orosz Jelena Gyemenytjeva lesz, aki olimpiai bajnoki címet is nyert.

A balkezes világklasszis 1990-ben a párizsi Roland Garros legfiatalabb győztese volt, a következő két évben uralta a teniszt, vezette a világranglistát. Sikerei csúcsán, 1993 áprilisában egy őrült Graf-rajongó szúrta hátba, hogy kedvence nem kaphasson ki tőle. A támadás után az Ameirkában élő játékos visszatért, az atlantai olimpián bronzérmes lett. A merényletig nem veszítette el Grand Slam torna döntőjét, utána viszont már nem nyert, háromszor lett második.

Szeles a 46 fős Laureus Akadémia egyetlen magyar tagja, többek közt Carl Lewis, Michael Johnson, Nadia Comaneci, Alberto Tomba, Emerson Fittipaldi, Katarina Witt társaságában. Őket lehet a sport halhatatlanjainak nevezni, és ők szavazzák meg hét kategóriában, kié lehet a Sport Oscar.

Pillanatnyilag Szeles a legismertebb magyar sportoló a világon.

Rovatok