Index Vakbarát Hírportál

Szeretem, ha van színe a vizeletemnek

2013. augusztus 2., péntek 10:29

Novak Djokovics saját bevallása szerint is akkor lett igazán sikeres, amikor áttért a gluténmentes táplálkozásra. A hamarosan megjelenő könyvéből a Wall Street Journal idézett, hogy milyen előírásokat tart be étkezéseinél a szerb teniszező.

Djokovics igyekszik minél több vizet inni a nap folyamán, de azt is melegen, mert szerinte a hideg víz nagyon lelassítja az emésztését. „Onnan vonja el a vért, ahol a leginkább szükségem van rá, az izmaimból." A teniszező egy másik nézőpontból is beszámol, hogy milyen a hidratáltsága: „Szeretem, ha van egy kis színe a vizeletemnek"– írja Serve To Win című könyvében.

A víz mellett rendszerint borsófehérjéből készült turmixokat fogyaszt, de pár csésze édesgyökérből készült teát is megiszik. A versenyidőszakban tartózkodik az alkoholtól, és koffeinhez is csak úgy jut, ha energiazselét eszik a meccsei előtt.

Az étkezésében jelentős szerepet kap az avokádóból és a kesudióból készült vaj. Minden nap – sőt meccsei közben is – két evőkanál manukamézet eszik. Ez a mézfajta Új-Zélandról származik, és különösen erős az antibakteriális hatása, az emésztés javítása mellett sebgyógyítóként is használják.

A gluténmentes táplálkozást egy Cipruson élő szerb dietetikus, Igor Cetojevics tanácsára kezdte el. Már két hét után észrevehetők voltak a változások. Ezután Cetojevics arra kérte, hogy érzékeltesse a különbséget, egyen meg egy bagelt: „Mintha másnaposság után keltem volna fel" – idézte fel a rossz élményt Djokovics, aki aztán csak jó eredményekről számolt be.

„Az allergiám alábbhagyott, eltűnt az asztmám, a félelmeimet és kétségeimet magabiztosság váltotta fel. Három éve egyetlen komoly megfázásom sem volt."

A diétával öt kilót fogyott, úgy érzi, gyorsabb, rugalmasabb lett, és javult a koncentrációkészsége.

Nemcsak a táplálkozásában, de az életmódján is sokat változtatott: naponta 7-8 órát alszik, sokat meditál, emellett tajcsizik és jógázik is.

Rovatok