Index Vakbarát Hírportál

Babosék legyőzték a világ legjobbjait

2014. január 10., péntek 13:31 | aznap frissítve

Óriási bravúrt hajtott végre a Babos Tímea, Lucie Safarova teniszpáros a Sydney-ben zajló, 710 ezer dolláros tenisztorna párosdöntőjében. Három játszmában legyőzték az esélyesnek tartott, a világranglistát vezető, háromszoros Grand Slam-bajnok Sara Errani, Roberta Vinci olasz kettőst. Babos Tímea pályafutása hetedik párosgyőzelmét szerezte meg, 470 világranglista-pontot és Safarovával 38 ezer dollárt kapott.

Nagyszerűen kezdődött a meccs, a Babos–Safarova-duó egyből elvette a világelső olaszok adogatását, az előnyt aztán gyorsan el is adták. Voltak az első szettnek olyan pillanatai, amikor úgy tűnt, Errani és Vinci hamar elhúz, de Babosék rendre visszajöttek. Előbb 3-1-es olasz vezetés után egyenlítettek, majd 4-3-nál, 30-40-ről nyerték meg az adogatásukat. 5-5-nél brékelt megint a magyar–cseh kettős, amit azt jelentette, hogy az első szettért adogatott, ehhez két labda is volt. Mindkettő elment elsőre, de így sikerült 48 perc alatt, 7:5-re behúzni az első játszmát.

Már ez is óriási bravúr volt a világ legjobbjai ellen, Errani és Vinci alig tíz perc alatt 3:0-ra húzott el. Sikerült valamelyest megállítani az olasz rohamot, de végül 5:3 után már az egyenlítésért adogattak. Elsőre össze is jött, így 6:3-mal egyenlítettek, a második játszma 41 percig tartott.

Szörnyen kezdődött a rövidítéses döntő játszma, Erraniék 3-0-ra elléptek, de 3-3-ra sikerült egyenlíteni. Emberfelettit küzdöttek Babosék, mert 5-3-ról megint egyenlíteni tudtak, sőt 6-5-re – először a szettben – vezettek is. 7-5, majd 8-6 volt a javunkra, 9-6-nál pedig három meccslabdájuk volt. A másodikat sikerült kihasználni, Babos és Safarova 7:5, 3:6, 10-7-re, 1 óra 32 perc alatt legyőzte a világ legjobb párosát.

Babos Tímea a torna előtt a 44. helyen állt párosban. A 20 éves magyar játékos nyolcadik párosdöntője volt ez, az eddigi nyolcból hétszer – 2012-ben Birminghamben, tavaly pedig Bogotában, Monterreyben, Marrákesben, Taskentben, Szucsouban és most Sydney-ben – győztesen hagyta el a pályát, és csak tavaly Hobartban kapott ki.

Sara Errani és Roberta Vinci vezeti a páros világranglistát, 19-19 tornagyőzelme van mindkettőnek, Vinci már 351 győzelemnél tart.

„Nagyon nagy dolog ez a mai győzelem, ezzel kettőből kettő a mérlegem világelsők ellen WTA-döntőben” – olvasható Babos nyilatkozata a játékos saját honlapján. – „Viccet félretéve rettentő boldog vagyok az eheti teljesítményem miatt, jól megértettük egymást Lucie-vel, élveztük a játékot, de ugyanakkor hajtottunk is.”

Rovatok