Index Vakbarát Hírportál

Djokovicsot kiütötték az Australian Openen

2014. január 21., kedd 13:59 | aznap frissítve

A címvédő Novak Djokovics kedvenc Grand Slamjén – már négyszer megnyerte – esett ki idő előtt már a negyeddöntőben, 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7-re kapott ki a svájci Stanislas Wawrinkától, aki élete győzelmét aratta, és bejutott az elődöntőbe az Australian Openen.

A ranglista 8. svájci mentálisan felnőtt a legjobbakhoz, és fontos pillanatokban tudta felülmúlni az éppen ilyen helyzetekben verhetetlen Djokovicsot. A szerb hiába pörgött fel a döntő szett elejére, a végén ő rontott többet.

Az elmúlt egy évben már két Grand Slam-mérkőzésen is 2:1-es szettállásról fordított Djokovics Wawrinka ellen, tavaly az Australian Openen pedig a negyedik körben döntő szett 12-10-re tudott nyerni a szerb, ezért nagy várakozásokkal kezdődött a mérkőzés.

Habár mindketten némileg idegesen kezdtek, Wawrinka ragadt be teljesen a kezdésnél, 2:2 után kétszer is bukta az adogatását, zsinórban négy játékot veszített el. Djokovics fél óra alatt előnybe került. Ugyanakkor a második szett elejétől a svájci fokozatosan javulni kezdett, 3:3-nál pedig rögtön az első bréklabdájánál, egy maratoni labdamenet végén kilőtte a vonalat egy fonákkal. Djokovics nem tudott nyomást gyakorolni Wawrinkára a svájci második szervái mögött, és nem volt esélye visszajönni.

A harmadik játszmára már egyik legjobb játékával fordult rá Wawrinka, lecsapott a lehetőségekre, agresszív volt. Djokovics viszont rettentő sokat hibázott, és ötlettelennek is tűnt. Wawrinka előbb 1:1-nél brékelt, majd 3:1-nél is belehibázott a bréklabdába a szerb. Djokovics közben képtelen volt bréklabdához jutni, Wawrinka rendre fordított meg adogatójátékot 0-30-as kezdés után, végül pedig nagyon magabiztosan szerválta ki a szettet.

Még a negyedik szett elejét is hullámzóan kezdte Djokovics, de aztán elkezdte összerakni először a saját adogatását, amivel párhuzamosan Wawrinka is visszaesett. Egyre nehezebbek lettek a svájci szervagémjei, de még mindig tudta tartani a lépést. Végül paradox módon éppen egy 40-0-vel induló adogatósánál, egy mázlival a sarokba pattanó Djokovics-return után tudott brékelni félelmetes ordítással a szerb. Wawrinkának volt még két bréklabdája, de Djokovics az öklét a magasba emelve egyenlített ki a szetteket tekintve.

A döntő szett elején nem söpörte el Wawrinkát Djokovics lendülete: 1:1-nél még a svájci hibáival is brékelt a címvédő, de aztán rögtön elbukta az adogatását. 3:3-nál hiába jutott újabb bréklabdához Djokovics, az addig lényegében első szerva nélkül adogató svájci meghúzott két ászt, és megfordította a gémet.

Djokovics ezen a ponton megint hullámzóbb lett, becsúsztak hibák is, de kettőjük közül ő volt a kezdeményezőbb, Wawrinka sokkal passzívabb lett. 5:5-nél szemerkélni kezdett az eső, ezért pár percre megszakították a meccset, de végül nem ez döntött. Egészen 8:7-ig hozták mindketten magabiztosan a szerváikat, amikor Djokovics két jó első adogatás után hibázni kezdett. A meccslabdánál egy ziccerröptét rontott el, így 4 óra játék után Wawrinka emelhette boldogon magasba a kezét.

Djokovics 28 mérkőzés után kapott ki, a tavalyi US Open döntője óta veretlen volt. Ilyen korán, a negyeddöntőben ráadásul a 2010-es Roland Garros óta, három és fél éve nem esett ki Grand Slamen. Búcsújával nem sikerült túl jól új edzője, Boris Becker debütálása sem.

„Nagyszerű bajnok, soha nem adja fel - mondta a meccs után riválisáról Wawrinka. – Nagyon-nagyon-nagyon boldog vagyok. Miután két Grand Slam-tornán is öt szettben kaptam ki tőle, nagyon örülök, hogy most sikerült győznöm. Nagyszerű érzés.”

„Azt hiszem, ezen a pályán éltem át a legnagyobb izgalmakat teniszkarrierem során - fogalmazott Djokovics. - Ezek azok a mérkőzések, amelyekért dolgozunk, élünk, edzünk. Sajnos, a végén valakinek veszítenie kell. Idén ez én voltam. Kikaptam egy jobb játékostól.”

A világranglistán tavaly már a 8. helyig felérő Wawrinka az elődöntőben majd Tomas Berdych-kel találkozik, aki David Ferrert győzte le 6:1, 6:4, 2:6, 6:4-re a másik negyeddöntőben.

Eredmények, negyeddöntő:

férfiak:

-------

Wawrinka (svájci, 8.)-Djokovics (szerb, 2.) 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7

Berdych (cseh, 7.)-Ferrer (spanyol, 3.) 6:1, 6:4, 2:6, 6:4

nők:

----

Li (kínai, 4.)-Pennetta (olasz, 28.) 6:2, 6:2

Bouchard (kanadai, 30.)-Ivanovic (szerb, 14.) 5:7, 7:5, 6:2

junior páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Stollár Fanny, Isabelle Wallace (magyar, brit, 5.)-Jana Fett, Margot Yerolymos (horvát, francia) 3:6, 6:3, 12-10

Rovatok