Index Vakbarát Hírportál

Szélben estek-keltek, de Djokovics kiszenvedte a wimbledoni döntőt

2014. július 4., péntek 18:35

Finoman szólva is hullámzó meccsen győzte le az első kiemelt Novak Djokovics 6:4, 3:6, 7:6, 7:6-ra a jövő héttől már top10-es bolgár Grigor Dimitrovot az első wimbledoni elődöntőben, így bejutott a vasárnapi fináléba. Ellenfele majd Roger Federer lesz, aki Raonicot győzte le.

A meccs sajátossága volt, hogy mindketten csodás pontokat tudtak bemutatni az egyik pillanatban, és hirtelen teljesen darabokra esni a következőben, egyikük sem tudott folyamatosan a legmagasabb szinten teniszezni.

Az elődöntő elején az erős szél is rányomta a bélyegét a találkozóra, utána pedig a már kikopott pályán csúsztak el rendszeresen. Régen volt ennyi elcsúszás, vetődés egy Grand Slamen, és főleg Dimitrov, Marija Sarapova barátja került a földre meglehetősen gyakran.

Dimitrov rettentő agresszíven kezdett, lerohanta Djokovicsot, aki azonban sokkal jobban érezte a szelet, és a második adogatógémjében három ásszal is bemutatkozott. Végül az döntötte el az első szettet, hogy a bolgár egy szervagém erejéig teljesen szétcsúszott, Djokovics pedig nagyon koncentráltan megtartotta brékelőnyét.

A második szett elején is brékelőnybe került Djokovics 1:1-nél, de már akkor látszott, hogy a korábbi magabiztossága elillant, amikor sokkal nehezebben tudta csak 3:1-re hozni az állást. Dimitrov több nyeséssel, finom labdákkal hozta zavarba a szerbet, aki egyre többet kezdett el hibázni. Miközben a bolgárnak minden bejött, Djokovics az első szerváit is alig tudta beütni, nagyon hamar duplabrékhátrányba került, 3:1-es állás után öt gémet bukott zsinórban, és Dimitrov nagyon magabiztosan ki is egyenlített a szetteket tekintve.

A harmadik szett elejére Djokovics újra összerakta az adogatásait, és mindketten pazar pontok és rontások kombinációival mentek előre. 5:4-nél az egyik pontnál már mindketten elcsúsztak, és egyszerre kerültek a földre, de Dimitrov járt jobban, mert ő a labdamenetet is hozta ezzel, és kiegyenlített 5:5-re. A tie breakben azonban tényleg pillanatok alatt úszott el a bolgár, aki kettős hibát is ütött, végül 7-2-re Djokovics hozta a rövidítést.

A negyedik szett elején úgy tűnt, hogy Djokovics kezében a meccs, miután 1:1-nél Dimitrov három kettős hibával semmire bukta el az adogatását, azonban a szerb is sorozatban tudott hibázni, rögtön vissza is engedte ellenfelét. A hullámzásra jellemző, hogy ezután mindketten meg tudták fordítani bréklabdáról az adogatásukat. Megint Dimitrov került fölénybe, több ütése is éppen csípte a vonalat, szettlabdához is jutott 5:4-nél, de Djokovics végül hatalmas ordítás kíséretében kiegyenlített.

Az újabb tie breakben Dimitrov került előbb előnybe, és 6-3-nál három esélye is lett volna kiharcolni a döntő játszmát, de megint ő esett szét fejben, míg Djokovics odatette magát - 9-7-re övé lett a rövidítés, és a meccs is.

A szerb ellenfele a kilencedszer döntős Roger Federer lesz, aki három játszmában, 101 perc alatt verte a kanadai Milos Raonicot.

A 32 esztendős Federer eddig 17-szer nyert Grand Slam-tornát, a legtöbbször - hétszer - Wimbledonban. Először 2003-ban, majd 2007-ig minden évben nyert. 2008-ban a döntőben kikapott a világranglistát jelenleg vezető spanyol Rafael Nadaltól, 2009-ben azonban megint ő volt a legjobb, legutóbb pedig 2012-ben lett itt bajnok.

Ha a tornát a Wimbledonban harmadszor döntős, 2011-ben győztes Djokovics nyeri, hétfőtől ő lesz újra a világelső.

Eredmény

    férfiak, elődöntő:
Djokovics (szerb, 1.)-Dimitrov (bolgár, 11.) 6:4, 3:6, 7:6 (7-2), 7:6 (9-7)

Federer (svájci, 4.)-Raonic (kanadai, 8.) 6:4, 6:4, 6:4

Rovatok