Index Vakbarát Hírportál

Cilic besöpörte a meglepetésdöntőt

2014. szeptember 9., kedd 01:16 | aznap frissítve

A meglepetésemberek döntőjében a 14. kiemelt Marin Cilic 6:3, 6:3, 6:3-ra legyőzte Kei Nisikorit, a 10. kiemeltet a US Openen, így a horvát nyerte meg első Grand Slam-trófeáját az utóbbi évek egyik legegyoldalúbb GS-fináléjában.

Egyikük sem tudta hozni azt a teljesítményt, amivel legyőzték Novak Djokovicsot és Roger Federert az elődöntőkben, de ez az első Grand Slam-döntőjükben, a hatalmas győzelem közelében érthető is volt. Cilic állt közelebb ahhoz a legjobbjához, amivel a svájcit búcsúztatta, míg az elődöntőbe is ötszettesek után érkező Nisikori nagyon fáradtan, sokszor szinte ólomlábakon mozgott, csak a meccs végére tudott néhány labdamenetre feljavulni.

Mindketten idegesen, sok hibával kezdtek. Nisikori jutott előbb bréklabdához Cilic adogatásánál, de a horvát ezeket hárította, végül pedig a japán került hátrányba. Két bréklabdát még megoldott 3:2-nél, de a harmadikat már megcsinálta Cilic, aki így megszerezte a vezetést. Végül annak ellenére is semmire tudta kiszerválni a szettet, hogy neki sem jöttek túl jól, mindössze 44 százalékban az első szervái a meccs elején.

Nisikori nem omlott össze a második szettre, próbált lendületesebben játszani, és kialakultak már kemény alapvonalpárbajok is. 1:1-nél azonban hiába hárított három bréklabdát a japán, a negyediket már elrontotta, így szett és brékelőnybe került Cilic. A horvátnál is becsúsztak azonban még a hibák, így jutott két bréklabdához csakhamar Nisikori is, vissza azonban nem tudott jönni.

3:2-nél Cilic meghúzott négy ászt egy gémen belül, egy ilyen demoralizáló játék után nem is volt csoda, hogy újból brékelte a japánt. A szettért szerválva azonban megremegett, kettős hibát, rontásokat ütött, két bréklabdához juttatta Nisikorit. Ezeket még hárította, de végül magának kereste a bajt: egy pontnál megállította a labdamenetet, és rossz challange-et kért, pedig övé lett volna a pont, és el is bukta a szerváját. Hiába vett azonban vissza egy adogatást Nisikori, Cilic odatette magát a japán következő szervájánál, és egy újabb brékkel be is húzta a játszmát.

000 Was8863544  

Cilic nagyon magabiztosan állt ki a harmadik játszmára, rögtön három ásszal kezdett, ehhez képest 40-0-ről elkezdett hibázni. Hiába jött fel azonban egyenlőre, Nisikori nem tudott élni a lehetőségekkel, pedig Cilic egyértelműen bizonytalankodott a szett elején. 2:1-nél megint a japán került bajba, egy bréklabdát még hárított, de a következőbe már belehibázott. Cilic gyorsan a brék mellé rakta az adogatását, és 4:1-nél már úgy tűnt, hogy közel a meccs vége.

 Nisikori azonban nem adta fel, semmire hozta a következő adogatását, amivel nyomást helyezett Cilic-re, aki megint idegeskedni kezdett. Egy ászt leszámítva nem ütött be első szervát, hibázott, de három bréklabdát hárítva végül megfordította az adogatását, amit hatalmas ordítás követett. A japán még tartotta az adogatását, de Cilic így is rettentő magabiztosan jutott el 40-0-ig a meccsért szerválva. Egy kettős hiba még ugyan becsúszott, de aztán már Cilic terült el örömében a pályán.

Cilic Goran Ivanisevic vezetésével egészen elképesztő szintre ért el az elmúlt fél évben, nem véletlenül neki köszönte meg először a friss Grand Slam-győztes horvát a bajnoki címet. A 25 éves Cilic előtt még sok győzelem állhat, ha tartani tudja azt a formát, amivel három sima szettben tudott túllépni Federeren is az elődöntőben.

2014-ben megint mind a négy Grand Slamet másik játékos nyerte, de 2012-vel ellentétben ezúttal nem a nagy négyes között oszlottak el, hanem az Australian Opent Stanislas Wawrinka, most a US Opent pedig Cilic tudta behúzni. Már önmagában azzal véget ért szombaton egy korszak, hogy 2005 Australian Openje óta először nem jutott be Federer, Djokovics, Rafael Nadal és Andy Murray közül egyikük sem egy Grand Slam döntőjébe.

Rovatok