Index Vakbarát Hírportál

Elment a fény Wawrinka meccsén

2014. október 21., kedd 23:54

A meccs elején technikai probléma miatt kellett visszamenniük az öltözőbe a teniszezőknek, de nem az egyik reflektor meghibásodása volt a svájci Stan Wawrinka legnagyobb baja: egyszerűen képtelen volt stabilan jól játszani, rengeteget hibázott, és így zsinórban harmadik éve esett ki már rögtön az első körben Bázelben. A kazah Mihail Kukuskin 6:4, 6:7, 6:3-ra győzte le az év elején még az Australian Opent megnyerő, most világranglista 4. svájcit.

 Alig tíz perce voltak a pályán, amikor az egyik reflektor hibája miatt a ragyogó világosságból nappali fényesség lett, így pedig nem lehetett folytatni a mérkőzést. Először mindenki csak mosolygott, Wawrinka viccesen az egyik vonalbíró székére ült le, de hamarosan kiderült, hogy egészen az öltözőbe vissza kell menniük a játékosoknak. A fény aztán perceken belül megjavult, de még egy műszerrel is gondosan körbejárták a pályát, csak az ellenőrzés után jöhettek vissza a játékosok, és folytatódhatott jó félórás kihagyás után a meccs.

Rossz előjelnek bizonyult, hogy Wawrinka rögtön kettős hibával nyitotta a meccset, mert végig kapaszkodnia kellett, és a közönség minden támogatása sem volt elég ahhoz, hogy stabilan jól kezdjen játszani. Miközben többször megpróbálta felszívni magát, és Grand Slam-bajnokhoz méltó nagyszerű pontokat és nyerőket ütött, addig rendre rontott el ziccereket is.

A meccs eleji kis kihagyás után visszaérkezve még megmentette két bréklabdáról az adogatását, de a következő szervajátékánál már brékelt Kukuskin. Wawrinkának a fontos pillanatokban is gondja volt, a sok rontással a legkevésbé sem tudott nyomást helyezni a szettért adogató Kukuskinra, aki így semmire húzta be a játszmát.

A svájci a második szett előtt kiment a mosdóba rendezni a gondolatait, és eltökélten is jött vissza. Ez meghozta neki a bréket, de ami sokkal fontosabbnak tűnt, hogy egymás után ütött be csodás nyerőket tenyeressel és fonákkal is. Így is folytatódott azonban a hullámzás: megint jöttek a hibák, visszaengedte Kukuskint, hogy aztán a tie breaket nagyon magabiztosan söpörje be 7-1-gyel.

A döntő szett sem változtatott a képen. Wawrinka nem tudta kamatoztatni mentális fölényét, három bréklabdát hárított Kukuskin, ami sokat jelentett, miután a svájci rögtön belefutott két bréklabdába a saját adogatásánál, és ő nem tudott fordítani. Már 3:0-ra vezetett Kukuskin, amikor Wawrinka megint rá tudott erősíteni, és visszaküzdötte magát 3:3-ig.

Már felcsillant a svájci közönség szeme, mindenki úgy érezte, hogy végül csak meglehet a meccs, de Wawrinka képtelen volt kiiktatni a hibákat a játékából. 4:3-nál 30-0-ről jutott el bréklabdáig Kukuskin, akinek még csak különösebb erőfeszítésre sem volt szüksége, Wawrinka egy újabb kettős hibával bukta el a legrosszabbkor a szerváját.

Hiába vett ezúttal wawrinkás pólót az egész Federer Fan Club, innen már nem tudták kiszurkolni az újabb egyenlítést.

Rovatok