Index Vakbarát Hírportál

Federer drámai meccsen fordított, négy meccslabdát hárított

2014. november 16., vasárnap 01:19

Az idei évzáró teniszvébé legizgalmasabb meccsén 4:6, 7:5, 7:6-ra fordított a világranglista 2. Roger Federer jóbarátja, a szintén svájci Stan Wawrinka ellen, és így 2 óra 48 perc után ő jutott a vasárnapi döntőbe, ahol a világelső Novak Djokovics lesz az ellenfele.

14-2 volt a mérlegük a javára, de Federer nem kezdte jól a meccset, a mérkőzés nagy részében Wawrinka tudott irányítani, és a világranglista 3. svájci úgy szorongatta meg honfitársát, hogy összességében mindössze 38 százalékban ütötte be az első szerváit. A döntő szett elején a székbíró téves felülbírálata is kizökkentette Federert, aki régen bosszankodott már ennyit egy meccs alatt.

Federer nem bukott eddig adogatást a tornán, az elődöntőben azonban rögtön letámadta Wawrinka, és 1:1-nél jókor meghúzott gyorsításokkal és ritmusváltásokkal el is vette a szerváját. A meccs elején még Wawrinka adogatásai is működtek, egymás után jöttek ászok és foghatatlan szervák, a bevállalós játékkal pedig újból el tudta venni Federer adogatását. A villámrajt után már a szettért szerválhatott, amikor megbicsaklott a koncentrációja, kettős hibával juttatta két bréklabdához Federert, aztán egy újabb hibával egy bréket vissza is adott az előnyéből. Federer belelendülve hozta a sajátját, azonban Wawrinka már befejezte a játszmát.

A második szettre egyértelműen elszállt Wawrinka első szervája, noha ennek ellenére még mindig ő tudott irányítani, Federer passzív maradt, inkább ellenfele egyre gyakoribb hibáira játszott. Federer adogatójátékai alakultak könnyebb, míg Wawrinka szorosabb gémekkel, bréklabdákat is hárítva maradt ott a nyomában. Hatalmas labdamenetekben gyűrték egymást, de aztán 5:5 után Federer semmire hozta a szerváját, Wawrinka pedig a játszmában maradásért adogatva megremegett. Egy rontott röpte, egy hálóba küldött lecsapás, majd egy újabb hiba meghozta Federernek a kiegyenlítést.

A döntő szett aztán újabb fordulatokat tartogatott. Mindjárt az elején a legelső pontnál a háló tetején megcsúszott Wawrinka ütése, és a vonalon kívül ért földet. A székbíró azonban felülbírálta a döntést, így az első pont Wawrinkáé lett, noha a tévénézők pontosan láthatták, hogy valóban kint volt a labda. Már 0-40-nél jártak, amikor Federer értetlenkedve felsétált a székbíróhoz, mivel ő abban a tudatban volt, hogy az első pont az övé lett, habár a mérkőzésvezető azóta már többször is bemondta az állást.

A történtek láthatóan megzavarták a svájcit, aki egy bréklabdát még hárított, de utána már elbukta az adogatását, és így rögtön hátrányba került a döntő játszma elején. Federer ugyan próbált higgadt maradni, de benne maradt az eset, még gémekkel később is csóválta a fejét, rontások után kissé dühösen ütötte át a labdaszedőknek a labdát. Wawrinka közben első szervák nélkül, de szép játékkal hozta a szerváit, így egyre kevesebb lehetősége maradt Federernek a visszabrékre.

4:3-nál két bréklabdát hárított Wawrinka egy több mint 8 perces adogatójátékban, a következőben pedig már a mérkőzésért adogathatott. Az újabb maratoni, csaknem 11 perces játékban többször is Wawrinka kezében volt a győzelem, de Federer is mindent megtett, és végül három meccslabdát is hárítva a második bréklabdáját megcsinálta, így az utolsó pillanatban sikerült visszajönnie. Wawrinka nem omlott össze, rögtön két bréklabdát is szerzett Federer következő adogatásánál, de a ranglista 2. svájci megoldotta a helyzetet, végül pedig tie break döntött.

A rövidítés elején kétszer is vert helyzetből tudott pontot nyerni Federer, és ő került előbb előnybe is, de Wawrinka két minibrékhátrányból is visszajött. Federer már 5-3-nál meccslabdákhoz juthatott volna, a tévében látszott, hogy bent volt az első szervája, azonban a vonalbíró kint látta, ő pedig nem kért challange-et. A másodk adogatás mögött aztán elbukta a pontot, így végül Wawrinka jutott 6-5-nél újabb meccslabdához. Nem tudott azonban élni a lehetőséggel, míg Federer egymás után két pazar röptével rögtön az első mérkőzéslabdájánál befejezte az elődöntőt.

A vasárnapi döntőben a japán Kei Nisikorit 6:1, 3:6, 6:0-ra legyőző Novak Djokoviccsal játszik majd magyar idő szerint este hétkor. A világranglista első két helyezettjének meccsén az idei világelsőség már nem lesz tét, azt az elődöntőbe jutással biztosította Djokovics.

Rovatok