Index Vakbarát Hírportál

Djokovics 4 szett alatt felőrölte, és durván bedarálta Wawrinkát: 6:0

2015. január 30., péntek 14:02

Az elmúlt két Grand Slam-meccsükhöz hasonlóan kemény elődöntőt játszott egymással az Australian Openen a világelső Novak Djokovics és a címvédő Stan Wawrinka, amiből a legvégén a svájcit felörölve, 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0-val a szerb került ki győztesen.

Tavaly Wawrinka a negyeddöntőben győzte le 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7-re Djokovicsot, aztán Rafael Nadal ellen meg tudta nyerni élete első Grand Slamjét. A 2013-as US Openen Djokovics nyert, de akkor is öt szettben, 2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 6:4-re tudta legyőzni Wawrinkát. Most sem hazudtolták meg magukat, hozták az öt szettet.

Hullámzó meccs volt, amiben egyikük sem tudott huzamosabb ideig felülkerekedni a másikon, és a pazar megoldások és nyerők mellé egyszerű rontások társultak. Egyikük sem tudta a legjobbját hozni, Djokovics 27 nyerője mellé például 49 ki nem kényszerített hibát ütött. Wawrinkánál több volt a nyerő, de a hiba is, végül 69-cel fejezte be a meccset. A fordulatos meccset jól jelzi az is, hogy összesen 12-szer sikerült elvenniük egymás adogatását.

Már rögtön az első szettben oda-vissza elvették egymás szerváját, azonban a játszma végül tie breakben ért véget, ahol egyértelműen Djokovics volt a jobb, 7-1-gyel szerezte meg a vezetést. A világelső a szett behúzása ellenére sem nyugodhatott meg, Wawrinka okosan nyitott szögeket, és bátran támadott is, 3:2-nél sikerült is brékelnie. Végül ellentmondást nem tűrően, semmire szerválta ki a szettet, és kiegyenlített.

A harmadik szett elején Wawrinka tovább ostromolt, bréklabdához is jutott, de végül Djokovics kivédekezte a gémet. Utána pedig el is tudta venni a svájci adogatását. Nem ez döntött, mert a svájci vissza tudta küzdeni magát, de ezúttal a végén remegett meg, a szettben maradásért szerválva egy egyszerű tenyerest ütött a hálóba.

A negyedik szett elején megint hibázott egy bréklabdánál tenyeressel Wawrinka, így Djokovics rögtön 2:0-val indult, de a svájcinak azonnal sikerült visszaküzdenie magát. A hullámzásra jellemző, hogy a következő adogatójátékában egymás után ütött be három kettős hibát, azonban meg tudta fordítani három bréklabdáról a gémet. Djokovics gyenge szerváinak is köszönhetően aztán Wawrinka tudott brékelni 3:3-nál, és ahogy a másodikban, megint gond nélkül kiszerválta a szettet.

A döntő játszma elején rögtön egy maratoni Djokovics-adogatójátékban megint volt esélye Wawrinkának, de fordult a kocka, miután a szerb tartotta magát. Wawrinka egy kettős hibával adott esélyt a világelsőnek, és a kettőből csak egy bréklabdát sikerült hárítania, így megismétlődött a harmadik játszma eleji forgatókönyv. Innen azonban már nem volt megállás, Wawrinka próbálkozott még ugyan, de gémet sem tudott fogni a döntő játszmában, így végül Djokovics biztosan jutott a vasárnapi döntőbe, ahol majd Andy Murray lesz az ellenfele.

Rovatok