Index Vakbarát Hírportál

Federer sziporkázva intézte el Murray-t

2015. július 10., péntek 20:06

A második kiemelt Roger Federer egyik legjobb formáját idézve győzte le a ranglista harmadik Andy Murray-t 7:5, 7:5, 6:4-re az idei Wimbledon legmagasabb színvonalú meccsén. Így vasárnap Federer és a világelső Novak Djokovics játszhatja újra a tavalyi döntőt.

Az elődöntő színvonaláról sokat elmond, hogy mindketten rengeteg nyerőt ütöttek, de Federer egészen elképesztő mutatóval zárt a végén: 56 nyerő mellé mindössze 11 ki nem kényszerített hiba párosult. Murray is mindent megpróbált, és 35-17-es mutatója egy átlagos meccsen elég lett volna a győzelemre is.

Mindketten nagyon koncentráltan álltak ki, és a legjobb játékot tudták kihozni egymásnól, de már az elejétől inkább a svájci volt fölényben, ráadásul Federer kezdte az adogatást, így Murray-nek kellett utána lépdelnie. 5:4-nél a skót még semmire tudta megoldani a szettben maradást, azonban 6:5-nél már nem bírta megmenteni a játszmát.

A második szettben még tovább tudtak emelni a színvonalon, miközben Federernek többször is volt bréklabdája, de Murray tartotta magát, és mindent hárított. A skót 5:4-nél 0-40-ről nyerni tudta a következő három pontot, de a gémet végül csak majdnem húsz perc után, újabb szettlabdákat hárítva tudta megfordítani. Közben volt olyan játszmalabda, amit Murray 21 ütéses labdamenet végén tudott hárítani.

Hiába volt azonban nála a lélektani előny, Federer nagyon higgadtan húzta be pillanatok alatt semmire a saját adogatását, így megint Murray-re került a teher. A svájci megint ki tudta harcolni a szettlabdát, és a hatodikat már egy hosszan kijátszott labdamenet végén nyerővel fejezte be.

A kétszettes hátrány sem törte még meg Murray-t, a harmadik játszma elején mindketten nagyon magabiztosan hozták egymás után az adogatásaikat, azonban a játszma végén megint a skótnak jelentett gondot, hogy Federer kezdte az adogatásokat. 5:4-nél Federer megint odatette magát, és megnyerte az elődöntőt.

A látványos hosszú labdamenetek mellé mindkét oldalról társultak gyorsan megnyert adogatások is, így a svájci mindössze 2 óra 7 percet töltött a pályán, 20 perccel kevesebbet, mint a másik, sokkal simábbnak várt elődöntőn Djokovics.

A világelső azzal a Richard Gasquet-val találkozott, aki a negyeddöntőben hatalmas, maratoni meccsen győzte le döntő szett 11:9-re a Roland Garros-bajnok Stan Wawrinkát, és az első szettben Djokovics méltó ellenfele tudott lenni. A tie breakben elbukott játszma után is tartotta magát, de ez egy 7:6, 6:4, 6:4-re volt elég, a szerb biztosan jutott be a döntőbe.

Rovatok