Index Vakbarát Hírportál

Federer új csodafegyvere: a SABR

2015. szeptember 10., csütörtök 16:19 | aznap frissítve

Augusztusban a cincinnati tenisztornára készülve Roger Federer az edzéseken egy furcsa returnt kezdett el gyakorolni, majd egy idő után tökéletesíteni: a svájci a második szervákra szokatlan agresszióval támadt, és az alapvonalon várakozás helyett a T-vonalhoz fellépve, egy gyenge emeléssel hozta magát pozícióba.

Az újítást a Novak Djokovics elleni döntőben is sikerrel alkalmazta, de a US Openen is elővette, egyedül a negyedik fordulóban nem láthattuk eddig tőle ezt, de akkor az elképesztően erős szerváiról ismert John Isner ellen játszott.

A mozdulatot Federer egyébként SABR-nek nevezte el, ami angolul a Sneak Attack by Roger, vagyis a Trükkös Támadás Rogertől rövidítése. Maga Federer egyébként így emlékszik vissza az új mozdulat születésére:

Egy ideig csak viccből ütöttük így a labdát, aztán mondtam, hogy oké, megtámadom a szervát, és megpróbálom rövidre zárni a pontokat, mert fáradt vagyok. Össze is jött pár győztes ütés, úgyhogy a következő edzésen is gyakoroltam, majd utána is. Ekkor mondta az edzőm, Severin Luethi, hogy akkor meccsen is kipróbálhatnám.

A SABR lényegét a New York Times foglalta össze lépésenként a Steve Darcis elleni másodikkörös meccsről, ebből készítettük mi az alábbi gifet.

A trükk nagyjából így fest: amíg az ellenfele a szerva közben fölfelé néz, Federer elindul a T-vonalhoz, ám mivel ezt csak a lassabb második szervák alatt teszi, amiket gyakran a fonákjára küldenek, hiába rövidebb a reakcióideje, már eleve tud készülni kicsit arra, hogy hova is érkezhet a labda. A szervát egy kisebb ugrás közben adja vissza, miközben ellenfele éppen csak visszanyeri az egyensúlyát a szerva után. A returnt minél mélyebben adja vissza, hogy ellenfele az alapvonalnál maradjon, miközben ő a hálóhoz lépve szinte az egész pályát levédi, és mivel az újabb labda messziről jön, ezúttal már bőven van ideje reagálni, és akár a második ütéséből bevinni a nyerőt.

A US Open első fordulójában Leonardo Mayer ellen például egy gémen belül háromszor is bevetette, kétszer pedig be is jött, bár azt Federer is hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy ne használja túl sokat, mert akkor kiszámíthatóvá válik.

Federer három SABR-ja Mayer ellen

A US Open elődöntőjében a honfitárs Stan Wawrinka következik majd Federernek, aki ellen minden bizonnyal újra láthatjuk majd a SABR-t.

Rovatok