Index Vakbarát Hírportál

Djokovics legyőzte Federert a US Openen, már 10 Grand Slamnél jár

2015. szeptember 14., hétfő 06:02

A világelső Novak Djokovics egy izgalmas meccsen győzte le 6:4, 5:7, 6:4, 6:4-re a ranglista második Roger Federert a US Open döntőjében. A szerb második US Openjét nyerte, amivel már összesen 10 Grand Slam-győzelemnél jár, és a 2011-es éve után újból egy szinte tökéletes szezont játszott eddig.

A szettarányokat tekintve lényegében megismétlődött a wimbledoni döntő, és bár Federernek most több esélye volt, és az utolsó pillanatig harcolt, de Djokovics összességében stabilabb volt, és ami ennél is fontosabb, többször is fontos adogatójátékokat tudott megfordítani, fejben erősebb volt a svájcinál.

A mérkőzés végül az eső miatt csak háromórás csúszással kezdődhetetett meg, ez pedig az elején is láthatóan Federert zavarta meg jobban. Az egész első szettben borzasztó százalékban jöttek az első szervái, rögtön bréklabdákat kellett hárítania, míg a korábban többször is lassabban kezdő Djokovics az első perctől odatette magát, és irányított az alapvonalról.

Djokovics elvette Federer második adogatógémjét, de ebből még vissza tudott jönni a svájci. 0-30 volt már, amikor egy pazar Federer-röptére mozdulva Djokovics elcsúszott, ráesett a csuklójára, de az alkarja és a térde is csúnyán felhorzsolódott. Nem kért a gém közben ápolást, de el is bukta a szerváját. 3:2-nél viszont megint el tudta venni Federerét, miután a svájcit az adogatások mellett a fonákja is cserben hagyta. Djokovics végül magabiztosan, semmire szerválta ki a játszmát.

A második szettre viszont összeállt Federer szervája, sorra kezdte hozni semmire az adogatásait, fogadóként pedig új fegyverét, a második szervát durván letámadó SABR-ot (Sneak Attack by Roger) is előhúzta. Többször is eljutott bréklabdákig, de Djokovics volt, hogy ötöt hárítva fordította meg végül az adogatását. A szerb egy ponton egymás után kétszer is sikeresen emelte át Federert, de a harmadik kísérletet már lecsapással zárta rövidre a svájci. Federer ebben a szettben már a tornán addig mutatott agresszív és pontos játékát tudta hozni, és két Djokovics-adogatásnál is szettlabdákhoz jutott. A másodikban végül egy hatalmas fonák kereszttel egyenlített ki a játszmákat tekintve.

A küzdelmes második játszma után a harmadik szett elején 1:1-nél Federer váratlanul bajba került, 40-15-nél ütött egy kettős hibát, utána pedig hibázni kezdett tenyeressel, el is bukta a szerváját. Djokovics azonban nem tudott élni a lehetőséggel, ő két kettős hibát ütött egy játékon belül, úgyhogy vissza is adta a bréket. A harmadik szettben innentől nagyjából egy szinten játszottak, de az volt a kulcs, hogy míg Djokovics sokadszorra is tudott fordítani adogatást, addig Federer másodszor is 40-15-ről bukta el a sajátját.

A kiélezett szettre jellemző azonban, hogy Federernek volt még esélye visszajönni, keményen támadott, két bréklabdához is jutott. Az elsőt azonban jó szervával hárította a világelső, a másodiknál pedig az egyébként a meccsen hatszor is jól közbeavatkozó székbíró mondta be, hogy széles lett Federer ütése. Ha nem is könnyen, de végül Djokovics megszerezte újra a vezetést.

A negyedk játszma elején Federer kicsit megzuhant, többet hibázott, már lassabban ért oda labdákra, végül egy hálóban kikötő fonákjával Djokovics rögtön vezetést is szerzett. A svájci továbbra sem tudta kihasználni a bréklabdáit, Djokovics viszont hatalmas ordítással ünnepelte, amikor egy újabb gémben ütött el Federer mellett, ezzel már duplabrék, és 5:2-es vezetés tudatában állhatott oda kiszerválni a meccset. Federer azonban megrázta magát, szép nyerőkkel kiharcolt, és visszavett egy bréket, aztán pedig hozta a saját adogatását. Annyira eltökélt volt, hogy két bréklabdához jutott akkor is, amikor Djokovics már másodszor szervált a meccsért, de egyiket sem tudta kihasználni, és egy harmadik esélyébe is belehibázott. Az egyenlő után két jó szerva meghozta a győzelmet Djokovicsnak.

Djokovics 2011 után megint nagyot menetel, mind a négy Grand Slamen döntőt játszott, és egyedül Stan Wawrinka tudta megállítani a Roland Garroson. A szerb emellett szintén finalista volt az összes 1000-es tornán is, amin elindult. Mostani győzelmével a Federer elleni mérkőzések közül is ugyanúgy 21-et nyert már meg, mint a svájci ellene.

Rovatok