Index Vakbarát Hírportál

Djokovics: fantasztikus szezonhoz illő zárás

2015. november 22., vasárnap 21:33 | aznap frissítve

Hét gémet veszített, és 6:3, 6:4-es győzelemmel történelmet írt a szerb Novak Djokovics a teniszezők világbajnokságán. Álomszerűen játszott, és Federer sem fogta vissza magát.

Djokovics a hétközi csoportmeccsen még két szettben (5:7, 2:6) kikapott Federertől, de most egy egészen más fokozaton játszott szinte végig a döntőben, és rendre ő nyerte a fontos pontokat, Federer pedig két bréklabdájából egyiket sem tudta kihasználni.

Federernek rögtön bréklabdát kellett hárítania, aztán Djokovics is szembesült eggyel, viszont a második Federer-adogatásnál Djokovics tudott irányítani hátulról, csak ritkán engedte fel Federert a hálóhoz, ha pedig mégis, akkor elütött mellette. Federer nem menekült meg az újabb bréklabdától, végül pedig a hálóba ütötte.

Utána Djokovics nyomában maradt Federer, de kétszer annyi ki nem kényszerített hibája - tizenhat volt -, mint nyerője, a szett végén pedig másodszor is ellentmondást nem tűrően elvette az adogatását a világelső szerb.

A második szett elején mentek tovább. 

Djokovics sokkal jobb volt, Federer alig tudott pontot nyerni az adogatásánál, miközben alig hibázott.

A meccs csúcspontja a második szett végén jött el: 4:3-nál három bréklabdája lett Djokovicsnak, aki bevágta egymás után a nyerőket, Federer nem tudott mit kezdeni vele. Viszont a svájci is megrázta magát, és három jó első szerva után mindhármat hárította, és megfordította a gémet.

Federer is emelt a színvonalon, egészen hihetetlen szinten játszottak mindketten.

Végül 5:4-nél azonban Djokovics már lebrékelte megint Federert, és ezzel két szettben megnyerte a világbajnokságot, amivel megkoronázta a szezonját.

Sorrendben negyedszer a legjobb, ilyet senki nem tudott előtte.

Edzője, Boris Becker születésnapját ünnepelte, ezzel a trófeával kedveskedik neki, külön ajándékkal nem készült, ezt mondta a meccs utáni interjúban. Mind a négy Grand Slamen döntős volt idén, a Roland Garros kivételével pedig az összeset meg is nyerte. Ugyanolyan ellenállhatatlanul játszott a szezon fontos pillanataiban, mint a londoni döntőben.

Borítókép: Suzanne Plunkett/Reuters

Rovatok