Index Vakbarát Hírportál

Budapesten csap össze az egyik legjobb fonák és a US Open-bajnok

2015. november 23., hétfő 14:30

Kedd este a budapesti Tennis Classicson egymás ellen is játszik majd a férfi tenisz élmezőnyébe tartozó, világranglista 9. Richard Gasquet és a 13. Marin Cilic, akiket külön-külön kérdeztünk leghatékonyabb fegyvereikről, a sűrű versenynaptár jelentette kihívásról, és a jövő évi olimpiáról is. Novak Djokovics dominanciáját inspirálónak is tartják, Roger Federer új trükkös támadásáról pedig azt mondták, jót tesz a tenisznek.

A játék folyamatosan alakul

A francia Gasquet egyik legnagyobb fegyvere és védjegye a világ egyik legszebb egykezes fonákja, míg az 1,98 méter magas Cilic-nek a hatalmas szervák segítenek sokat.

Ami nagyon jó benne, hogy sok mindenre jó, több variációt tudok alkalmazni. A hátránya egyértelműen a fogadás, nagyon gyors, vagy magas labdákat elég nehéz megtámadni vele

– mondta Gasquet, aki hozzátette, hogy a sajátján kívül is van több remek egykezes, például Roger Federeré és Stan Wawrinkáé is a világ legjobbjai közé tartozik. Szerinte most megint sokan ütik egy kézzel a fonákot az élmezőnyben, és mivel kicsit több a röpte, meg a nyesés, elképzelhetőnek tartja, hogy újra ez lesz a domináns fonák. Habár úgy látja, hogy mivel mindenki nagyon gyors és erős, nem feltétlenül van szükség a sok variációra, simán odaérnek két kezes fonákkal is a játékosok a labdákra.

A jó adogatás mindig ugyanilyen fontos volt, csak a labdák nem szálltak ilyen gyorsan, az ütők meg nem voltak ilyen pontosak

– mondta Cilic. Szerinte régen is voltak, ma is vannak nagy adogatók, de nem gondolja, hogy eljött a nagy szerválók ideje, sok másik erőssége is lehet ugyanis egy mai teniszezőnek. „Nálam is eltartott egy jó ideig, amíg a jó szervámból igazi nagy fegyver lett. De tény, hogy sokat segít, főleg, amikor egy meccs nagyon szoros, akkor pár olcsó pont nagyon hasznos" – mondta. Ebben is nagy szerepe volt edzőjének, az egykori wimbledoni bajnok Goran Ivanisevic-nek, aki szerinte technikailag és taktikailag is nagyon rendbe rakta az adogatását.

De az egész az önbizalomról, hozzáállásról szól, ebben köszönhetem a legtöbbet neki. Sokkal agresszívebb, aktívabb teniszt várt el tőlem és neki lett igaza

– tette hozzá.

A Grand Slamek bűvöletében

Marin Cilic

Kettejük közül Cilic felért már egyszer a csúcsra, bombaformában nyerte meg a tavalyi US Opent, ezzel ő is azon kevesek közé tartozik, aki a Federer-Nadal-Djokovics-Murray-érában Grand Slam-győztes tudott lenni. „Ez egy olyan dolog, amit soha nem fejelt el az ember, ez már a tiéd, nem vehetik el tőled. De egy-egy másik versenyen ez nem számít és a többieket is inkább inspirálja, mint visszahúzná" – mondta. Szerinte innentől kezdve mindenki másként néz egy játékosra, másként áll ki a pályán ellene.

Annyiban inkább teher, hogy ezután ehhez mérnek és egész éven, sőt éveken át ilyen teljesítményt nyújtani ebben a mezőnyben borzasztó nehéz.

Az eddigi legnagyobb győzelmének a tíz évvel ezelőtti, Monte Carló-i Federer-meccset tartó Gasquet magasabban jegyzett a világranglistán, stabil top10 környéki játékos, neki ugyanakkor egyelőre csak az elődöntőig sikerült eljutnia – igaz, háromszor is – egy Grand Slamen. „Fizikailag rengeteget fejlődtem az elmúlt években, ezt mutatja az is, hogy sokkal több döntő szettes mérkőzést nyerek" – mondta. Szerinte azonban nem ezen múlik a szereplése egy Grand Slamen, hanem hogy milyen a sorsolás, hány topjátékost kell egymás után legyőzni. „Ha mondjuk a negyeddöntőben már Rafa van veled szemben, utána Roger, majd Novak, akkor elég nehéz a dolog. De miért ne juthatnék be egy Grand Slam-döntőbe? Ha nem hinnék benne, semmi értelme nem lenne játszani."

Hosszú, és küzdelmes a szezon

Gasquet az első tartalék volt a vasárnap véget ért londoni ATP-vébén, és Cilic is a 13. helyen fejezte be az évet, ehhez azonban végig nagyrészt stabil teljesítmény, és rettentő sok munka kell, a hosszú szezon pedig mindenkin éreztetheti a hatását. A játékosok nem véletlenül szólaltak fel már többször is a sűrű versenynaptár és a kötöttségek miatt, miközben a teniszben egyre nagyobb a fizikai nyomás is a versenyzőkön.

Richard Gasquet

„Rettentő nehéz, főleg, mert a mezőny is borzalmasan erős – a top100-ban mindenki teljesen fitt és tökéletesen játszik, elég pár rossz torna, elveszíted az önbizalmad és mindenki már téged akar megverni.

Mivel a játék felgyorsult, fizikailag is sokkal nagyobb teher és minél jobban játszol, annál tovább jutsz a versenyeken, tehát annál többet vagy pályán

 – magyarázta Gasquet, aki szerint májusban még mindenki kirobbanhat az erőtől, de az év vége már nagyon nehéz.

„A naptár szoros, nehéz, de mindenkinek az. Azt csak a legnagyobbak engedhetik meg maguknak, mint Federer, hogy kevesebb tornán indulnak, hiszen pillanatok alatt elveszítheted a világranglista helyedet, és akkor lehet kezdeni előröl" – mondta Cilic, aki a lelki oldalra is rámutatott. „Van, hogy semmi kedved kimenni a pályára. Aztán, amikor meg ott vagy, akkor már minden megy magától". A horvát szerint minden egyéni sporthoz hasonlóan a tenisz is nagyon megterhelő, a rengeteg, sokszor egyedül töltött utazás mellett pedig mindenkinek jönnek rossz napok, azokat tartja a legnehezebbnek.

Jövőre még az olimpia is bejön a sűrű szezon közepére, de egyikük szerint sem kell különösebben készülni rá. „Maximum a versenynaptáradat igazítod kicsit hozzá. Az is egy torna, persze azért a nemzeti színben játszani mindig nagy megtiszteltetés és felelősség – de mi a Davis Kupában ehhez hozzászoktunk" – mondta Gasquet, aki tavaly döntőzött is a franciák nemzeti csapatával Svájc ellen a DK-ban. Cilic örül annak, hogy kemény pályán rendezik, és legfeljebb azt tartja gondnak, hogy pont a keménypályás szezon közepén, egy másik időzónában lesznek a játékok.

A nyomás inkább az, hogy a hazádért játszol, és négyévente van esélyed megnyerni

– mondta.

Djokovics elképesztő magabiztos

A vasárnap zsinórban negyedszer világbajnok, három GS-győzelemmel és egy GS-döntővel egészen elképesztő szezont letudó Novak Djokovics most abszolút uralja a férfi teniszt, de mindketten bíznak benne, hogy akár ellene is versenyképesek tudnak majd lenni jövőre.

„Novak most elképesztő önbizalommal játszik, mint Roger 7-8 éve. A legnagyobb erőssége, hogy nincs semmi gyengéje. Régebben voltak hullámvölgyei, most már semmi" – mondta Gasquet. Szerinte a szerb szervája is nagyon feljavult, gyors, stabil és

ha nem adsz ki magadból 100 százalékot akkor egy óra múlva már a kezét rázod a hálónál.

Azonban nem gondolja, hogy ne lehetne megszorítani, erre pont Federert hozta példának, akinek háromszor is sikerült legyőznie idén Djokovicsot. „Azon dolgozom, hogy jövőre nekem is több esélyem legyen ellene" – mondta a francia.

„Novak a legkomplettebb teniszező a világon, nincs olyan pont, ahol ne szinte 100 százalékos lenne a játékereje. Az önbizalma pedig az eget verdesi, nagyon motivált" – mondta Cilic is. Szerinte Djokovics ellen mindenkinek élete legjobbját kell nyújtania akár órákon át. Ez azonban plusz motivációt is jelent, hiszen Cilic szerint azért dolgoznak, hogy felnőjenek hozzá. „Bennem nincs kétség, hogy le tudom győzni őt, vagy akárki mást, de tény, hogy ők egész éven át nagyon magas színvonalon képesek teljesíteni" – mutatott rá a legjobbak egyik jellemzőjére.

Sokan 30 körül vannak a legjobb formában

Azt, hogy Federer még 34 évesen is top formában teniszezik, és folyamatosan meg tud újulni, mindketten egy igazán különleges esetnek tartják. „Ő egyedi, megismételhetetlen, mint Jimmy Connors vagy Andre Agassi, akik tényleg egészen sokáig játszottak nagyon magas színvonalon" – mondta Gasquet. „Federer külön történet, olyan, mint ő nem születik egyhamar megint. Tökéletes fizikai állapotban van, nagyon vigyáz magára, tudatosan él és készül, miközben elkerülik a sérülések" – vélte Cilic.

Ettől függetlenül úgy látják, hogy egyre tovább tart általában is egy teniszező karrierje, amit bizonyít, hogy egyre több 30-on felüli van a top50-ben.

Ez nagyon jó, mert régen 30 körül már a visszavonuláson gondolkozott egy teniszező, most meg sokan akkor vannak a legjobb formában

– magyarázta a 29 éves francia. A 27 éves Cilic is úgy véli, hogy kitolódott a teniszezők karrierje, de szerinte hamarosan jönnek a fiatalok és átveszik a vezetést az élmezőnyben a nagyon sok rutinos, veterán játékostól.

Federer megújulására visszatérve arról beszéltek, hogy például új fegyvere, a SABR (sneak attack by Roger, vagyis a rettentő elölről fogadott szervák) jót tesz a tenisznek, mert a közönség imádja, jobb lesz a hangulat tőle és ez a másik játékost is inspirálja. „Edzéseken azért mindenki üt ilyeneket viccből, de mérkőzésen ritkán alkalmazzuk. Mondjuk ez a SABR jópofa, nem állítanám, hogy nem próbáltam ki" – mondta Cilic. Gasquet viszont mosolyogva megjegyezte, hogy inkább saját úton járna: „Én azért elég sok trükköset ütök, de ezt a Roger-féle dolgot még nem próbáltam. Inkább kitalálok magamnak valami mást."

Nadal sosem adja fel

Bázelben egymást követő napokon játszottak és kaptak ki a ranglistán tavalyi kihagyásai után visszacsúszó, és a formáját nehezebben találó Rafael Nadaltól. A spanyol egyre javuló formája alapján pedig úgy látják, hogy hamarosan visszaérhet a legjobb játékához, amit a világbajnokságon nyújtott teljesítménye is igazolt. „Ellene tudod, hogy nincs ingyen pont, és hogy sosem adja fel. Ha pedig nem teljes erőbedobással játszol, akkor pillanatok alatt összetör" – mondta Gasquet. Szerinte az elmúlt hetekben megnyert szoros mérkőzései is mutatják, hogy Nadal újra visszakapaszkodik a csúcsra.

100 százalék, hogy visszatér a legjobbak közé, szerintem a salakpályás szezonra a régi lesz megint

– mondta Cilic.

Rovatok