Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar teniszező a britek legnagyobb büszkesége

2016. január 28., csütörtök 14:26

Hiába veszített az Australian Open női elődöntőjében a 24 éves Johanna Konta, már így is sporttörténelmet írt: 1983 óta ő az első brit női játékos, aki egy Grand Slam-elődöntőjébe jutott.

Mi, magyarok, Konta Johannának is nevezhetnénk a britek új teniszcsillagát, hiszen a három útlevéllel, közte magyarral is rendelkező, a magyar nyelvet kiválóan beszélő teniszező családja a 80-as években települt át Ausztráliába Magyarországról. Pontosabban akkor még nem voltak család.

A történet a nyolcvanas években kezdődött, amikor Konta Gábor és Gabriella Ausztráliát választotta új hazájának. A szülők külön-külön érkeztek a jobb és biztonságosabb élet reményében az országba, és akkor az édesapjának már volt is egy másik házassága.

Aztán a sors összehozta a szállodavezető édesapát és a fogorvos édesanyát, majd 1991. május 17-én, Sydney-ben megszületett Johanna. Konta Gábor szerette volna, ha a lánya sportol, már csak azért is mert a nagypapa, Kertész Tamás a Ferencváros egyszeres bajnok, kétszeres válogatott futballistája volt, aki később a Debreceni MVSC, majd a ghánai futballválogatott kapitányaként is dolgozott.

Konta Johannát nyolc éves korában úszni vitték, de probléma jelentkezett a fülével. Szerencsére a lány iskolájával szemben volt egy teniszközpont, ahol megismerkedett a sportággal.

Tehetséges játékos volt, gyermek és ifjúsági bajnokságokat nyert Ausztráliában. Edzője tanácsára a szülei Spanyolországba íratták be, hogy minél alaposabban elsajátítsa a sportág alapjait. A barcelonai Sanchez Casal Akadémiára került, de a szülei nem akartak távol maradni lányuktól, ezért ők is elhagyták Ausztráliát, majd 15 hónappal később Angliába költöztek.

Mivel Magyarországról, az európai kontinensről származunk, a szüleim úgy döntöttek, hogy Angliába költöznek. Értem hozták meg ezt az áldozatot. Van egy kávézó a közelben, aminek magyar és ausztrál tulajdonosa van. Néha elmegyünk oda, mert remek magyar ételt csinálnak. Rajtuk keresztül még több magyart ismertem meg.

Konta 17 évesen nyerte meg élete első nemzetközi versenyét, a boszniai Mostarban egy tízezres ITF tornán lett első. Tehetsége ellenére csak lassan érett meg, és csak 20 éves korában, Koppenhágában jutott fel először WTA torna főtáblájára. Ekkor a 221. helyen állt a világranglistán,  az év végére viszont a 308. helyre esett vissza.

Magyart már vert

2012 májusában megkapta a brit állampolgárságot, és augusztusban elindult a US Open selejtezőjében. Három meccset is megnyert, így élete első Grand Slam-főtáblás meccsét játszotta. A sors fintora, hogy éppen egy magyar, Babos Tímea ellen, akit két szettben, 6:2, 7:5-re győzött le (2014-ben a budapesti Fed Kupa-tornán kikapott Babos Tímeától). A következő körben aztán a fehérorosz Olga Govorcovával szemben búcsúzott, de így is 160 WTA pontot gyűjtött, és az év végére a 156. helyre jött fel.

2013-ban bekerült a válogatottba, de az előre eltervezett cél, a legjobb százba kerülés ekkor még nem jött össze. Az álomhatárt két éve, 2014. júliusában lépte át, akkor 91. helyen állt. Főleg a második vonalnak számító ITF tornákon szerezte a győzelmeit, végül 11-et nyert meg.

A tavalyi volt az áttörés éve

Az igazi áttörést 2015 hozta meg számára. A 146. helyről indult és a top 50-ben zárta a szezont. Az Australian Open selejtezőjét még elbukta, Párizsban viszont már főtáblára jutott. Az eastbourne-i tornán két kiemeltet is legyőzött, majd Wimbledonban, pechjére, éppen Marija Sarapova ellen kellett kezdenie, esélye sem volt.

A tavalyi US Openen aztán csodálatosan teniszezett. A selejtező mindhárom meccsét megnyerte, a főtáblán két kiemeltet, Garbine Muguruzát és Andrea Petkovicot is legyőzte, végül Petra Kvitovától kapott ki. A tavalyi évet úgy zárta, hogy Wuhanban Petkovicot újra, majd Viktorija Azarenkát és Simona Halepet is megverte, és csak Venus Williams győzte le, ő is csak nagy küzdelemben (6:4, 3:6, 7:5).

Idén két vereséggel a háta mögött érkezett Melbourne-be, és úgy kezdte, hogy lemosta a pályáról Venus Williamset, majd a kínai Szajszaj Cseng és a cseh Denis Allertova szettet sem tudott nyerni ellen. Az orosz Jekatyerina Makarova ellen csak nagy csatában nyert, majd a 133. helyen álló kínai Csang Suaj legyőzése nem okozott neki különösebb feladatot.

„Azt hiszem, én vagyok a női Jason Bourne" - utalt tréfásan az amerikai akciófilm-sorozat több identitással is rendelkező címszereplőjére. „Hármas állampolgár vagyok, de egyértelműen britnek érzem magam. Kimegyek a pályára, és élvezni fogom a meccset.”

33 év után először

Nagy-Britanniának szüksége van egy ilyen teniszezőre, hiszen 1983 óta először volt brit női játékos egy Grand Slam-elődöntőben. Akkor Jo Durie került a négy közé a US Openen.

Mivel a férfiaknál Andy Murray is bejutott a négy közé Melbourne-ben, a britek 1977 óta először képviseltetik magukat GS-elődöntőben férfi és női vonalon is.

Konta a hetedik helyen kiemelt német Angelique Kerber ellen aztán viszonylag simán, 7:5, 6:2 arányban kikapott.

Rovatok