Index Vakbarát Hírportál

Djokovicsot térdre kényszerítette Querrey és az eső, kiesett

2016. július 2., szombat 18:10 | aznap frissítve

Az eső miatt két nap alatt lejátszott, rengeteg szünettel tarkított, egyszerre idegölő, de izgalmas meccset játszott a világelső Novak Djokovics a ranglista 28. Sam Querrey-vel, végül a torna és az év meglepetését okozva utóbbi ment tovább

7:6, 6:1, 3:6, 7:6-tal.

Pénteken lehet mondani, hogy az eső mentette meg Djokovicsot, mert agresszíven játszó, jól adogató ellenfele lendületben volt, 7:6, 6:1-re vezetett, amikor esőszünet miatt be kellett fejezni a játékot. Djokovics nem tudott eléggé koncentrálni, és fontos pillanatokban is rontott, de azt lehetett várni, hogy szombaton már egy egészen új meccs kezdődik.

Szombaton aztán Querrey megint agresszíven állt ki, azonban Djokovics nyomást tudott gyakorolni az amerikaira. Két bréklabdát még ásszal hárított Querrey, de aztán Djokovics csak elvette az adogatását. Már duplabrékelőnyben volt, amikor ismét fel kellett függeszteni a játékot, hiszen megint nekikezdett

az ESŐ.

Amikor visszajöttek, már 5:0-ra is vezetett, de Querrey végül vissza tudta venni az egyik elveszített adogatását, és csak 6:3-ra ment el neki így a szett.

Nem volt könnyű dolga Querrey-nek a negyedik játszma elején, négy bréklabdát kellett hárítania, de a jó szervák megmentették. Djokovics gyorsan hozta a saját szerváját, ezért 1:1 volt, amikor megint jött

az ESŐ.

Ez egy viszonylag rövid szünet volt, utána megint Querrey szerváját ostromolta Djokovics, de az amerikainak megint sikerült tartania magát. Innentől feszült pillanatok jöttek, hiszen mindkettőjüknek sorozatban kellett hárítaniuk a bréklabdákat: előbb a világelsőnek kettőt, aztán Querrey-nek kettőt, majd pedig Djokovicsnak hármat.

Elképesztő izgalmak, és rettentő szoros játékok után végül 4:4-nél végül Djokovics egy gémen belül a negyedik bréklabdájánál bevágott egy tenyeres nyerőt a sarokba, és ezzel a szettért adogathatott, kiegyenlíthetett volna a játszmákat tekintve. Querrey azonban nem adta fel, két bréklabdához jutott, amiből a másodikba Djokovics belehibázott. Az amerikai aztán ásszal fejezte be a saját szerváját, így hirtelen egy játékra került a győzelemtől, Djokovicsnak pedig a meccsben maradásért kellett adogatnia, amikor is megjött

az ESŐ.

Amikor nem sokkal hat óra előtt visszajöttek a pályára, újra be kellett melegíteniük, ezután Djokovics hozta a saját adogatását, ezzel 6:6 lett, jöhetett a rövidítés, amelyben nem tudott újítani, az amerikai adogatása után Djokovics kiütötte a pályáról a labdát. 7-5-re húzta be Querrey a tie breaket.

Djokovics csak egy kis pihenésre vágyik

A mérkőzés után csak félig szomorkodva adott interjút a szerb világelső, aki nem leplezte csalódottságát, előbb azonban megnevettette az újságírókat, amikor a sokadik kérdésnél azt mondta, hogy nem bánná, ha kicsit rövidebben kérdeznék. „Egy Grand Slamet elveszíteni jobban fáj, mint bármely más versenyt. Ez kétségtelen”, mondta. „Szerencsére azonban van egy családom, és a teniszen kívüli életem, nyilván ezekre most több időt fogok fordítani a következő időszakban. Szükségem van rá.

Ez egy nagyon sikeres év, de nagyon hosszú is, fárasztó a szó mindenféle értelmében. Csak pihenésre van szükségem. Távol a tenisztől. Beléphetünk még Szerbiába?”  -viccelődött.

Ilyen korai szakaszban 2009 óta nem esett ki a most a harmadik körben, már az első héten búcsúzó világelső. Tavaly egyébként a 4. körben kellett kétszettes hátrányból felállnia Djokovicsnak, akkor Kevin Anderson vezetett ellene két tie breakben megnyert játszmával, onnan tudott volna végül fordítani a világelső. Olyanra pedig nyolc éve nem volt példa, hogy Djokovics ne jusson be legalább a negyeddöntőbe Wimbledonban.

Most azonban Querrey ellen nem sikerült stabilan jól játszania, az amerikai viszont nagyon jól tartotta magát a rengeteg bréklabdával tarkított meccsen. Mindketten több nyerőt ütöttek, mint rontást, de ebben is a 31 ásszal záró Querrey volt a jobb. 15 bréklabdájából 4-et, míg Djokovics 18-ból 3-at tudott értékesíteni.

„Ez egészen hihetetlen" – mondta a meccs után a nagyon boldog amerikai, aki szerint az volt a kulcs, hogy a bréklabdáknál rendre elő tudott húzni jó szervákat.

Upset of the tournament.

It's a thumbs up from Djokovic as Querrey ends the Serbian's calendar Grand Slam dream https://t.co/bvqh5u10Oh

— Wimbledon (@Wimbledon) July 2, 2016

Djokovics a gyűjteményéből még hiányzó Roland Garros megnyerése után egyszerre volt uralkodó bajnok mind a négy Grand Slamen, azonban azért is küzdött Wimbledonban, hogy esélye legyen egy naptári éven belül megcsinálni a nagy Grand Slamet, vagy megnyerni mind a négy nagy tornát.

Sőt, az olimpia évében még akár a Goldan Slamre is esélye lehetett volna, vagyis a GS-ek mellé még egy olimpiai bajnoki címet is mellétenni. Azonban egészen elképesztő koncentráció és munka kell ahhoz, hogy valaki folyamatosan és ennyit nyerjen, a nagy tornákon mindig jól tudjon szerepelni a végéig. Ez most végül ezen az egy meccsen, ennyi esőszünet mellett nem sikerült neki.

Djokovics kiesésével a felső ágon nagy lehetőség nyílt a harmadik kiemelt, sérülésekből visszatérő Roger Federer előtt. Az alsó ágon pedig a legutóbbi Grand Slam-döntőkben mindig Djokovicstól kikapó Andy Murray bizakodhat, de akár a Stan Wawrinkát búcsúztató, szintén visszatérő Juan-Martin del Potro is odaérhet a végére.

Rovatok